Ezeket látta már?

Oltásellenes aktivisták: egy szűk csoport hangoskodik

Oltásellenes járvány szamárköhögés gyermekorvosok

Hamis információk terjednek, amelyek célja a szülők bizalmának megrendítése.

Az oltásellenes mozgalmak célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban, pedig bizonyítottan nem okoznak maradandó károsodásokat – mondta Havasi Katalin, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára írja az infostart.hu.

A nagyobb problémát a szomszédos országok jelentik, ahonnan behurcolhatók bizonyos, akár járvánnyal is fenyegető betegségek.

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a házi gyermekorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Szakértők szerint az oltásellenes lobbi súlyos károkat okozhat, és már nem csak egy-egy elszigetelt esetről lehet hallani. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára elmondta: az oltásellenesség világszerte jelentkező probléma, Magyarországon pedig területenként változó, hogy mennyire jellemző.

Havasi Katalin elmondta, hogy a magyar szülők többsége felelősen gondoskodik gyermekeik egészségéről, és az átoltottsági arány világszinten is kiemelkedő, csökkentve a korábban magas csecsemőhalálozást okozó betegségeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy valótlan állítások terjednek, melyek célja a szülők bizalmának megingatása a védőoltásokban. Hangsúlyozta, hogy egy szűk, de hangos csoport terjeszti ezeket az állításokat, amelyek szerint a kötelező oltások autizmust vagy maradandó károsodást okoznának, illetve túlterhelnék az immunrendszert, holott ezek tévhitek.

Havasi Katalin elmondta, hogy a szomszédos országokban alacsonyabb az átoltottság, ezért behurcolt betegségek fordulhatnak elő Magyarországon. Figyelmeztetett, hogy az idősebb korosztály védettsége gyengülhet, és bár a kicsi gyerekek védettek lehetnek, a két hónap alatti csecsemők és az idősebbek elkaphatják a behurcolt betegségeket, például a szamárköhögést. Hasonló helyzet áll fenn más oltások esetében is: korábban egy behurcolt rózsahimlő minijárvány felnőtteket is megfertőzött, de sikerült gyorsan megállítani a terjedését.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szamárköhögés: hazánkban is készülhetünk a járványra?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

oltás

Forrás: Infostart
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához