Ezeket látta már?

Tovább dolgozhat az ajkai orvos, akinek így halt meg két betege

kórház, orvos, nem megfelelő ellátás

A bíróság szerint az orvos hibázott, de azt nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a betegek emiatt haltak meg.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, első körben 10 hónap szabadságvesztésre ítéltek egy ajkai orvost, akinek egy éven belül két betege is meghalt a nem megfelelő ellátás miatt. A büntetés végrehajtását azonban a bíróság egy év próbaidőre felfüggesztette.

Nem kell börtönbe mennie annak az orvosnak, akinek két betege is életét vesztette - derült ki, az RTL híradójából.

Az idős orvost kétrendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolta meg az ügyészség. A vádiratban az állt, hogy a nyugdíjas korú orvos 2020-ban és 2021-ben elmulasztott alapvető vizsgálatokat két betegnél, felületesen kezelte őket, emiatt haltak meg.

Ügyvédje úgy véli, védence több mint 40 évig lelkiismeretesen végezte munkáját, esete a vidéki kórházakban tapasztalható orvoshiány problémáira világít rá. A bíróság szerint az orvos hibázott, de azt nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a betegek emiatt haltak meg, így nem tiltották el hivatásától.

Ez a foglalkozási szabályszegés nem hozható ok-okozati összefüggésbe a sértetteknek a halálával. Hogyha ez megállapítható lenne, akkor ez a vádlott tárgyává tett vádlott terhére rótt cselekmény másképpen minősülne - indokolt az Ajkai Járásbíróság bírája, Vörös Barbara.

A Magyar Imre Kórház főigazgatója azt mondta, az orvos vállalja a felelősséget.

„Sajnos a gyógyító munka során előfordulhat, hogy a nem megfelelő döntéseink súlyát egész életünkben hordoznunk kell. Traumatológus kollégánk elfogadta a bírósági ítéletet” - nyilatkozta Nagy Zoltán.

Így tehát a tíz hónap, két éves felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott orvos továbbra is a kórház alkalmazottja marad.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

műtét

Forrás: RTL Híradó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához