Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ezért ne csodálkozzon, ha fejfájással ébred vasárnap

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász ónos eső

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint újra frontossá válik az idő, és jön a hó is!

Vége a pár napos frontmentes időnek, ami eddig se volt terhelő hatások nélkül. Most viszont egy tartósan frontos időszak kezdődik!

Komoly terheléseket, nem csak havat hoz a kettősfront!

Ismét sorozatban jönnek a frontok, és a front sorozat mindjárt egy országosan érvényesülő kettősfronttal kezdődik.

A nyugatról érkező front, itt már éjszaka érezteti a hatását és fokozatosan terjed kelet felé. Délután már inkább a keleti országrészben fogjuk erősen érezni a hatását. A terheléseket fokozza a fagyos, többfelé szeles idő és a vegyes halmazállapotú csapadék, főleg északon a tartós havazás. Külön is veszélyes a helyenkénti ónos eső, a rendkívül csúszós felület különösen az idősebbek, bizonytalan mozgásúak számára jelent fokozott veszélyt.

Ismét rendkívül változatos panaszok jelentkezhetnek ebben a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben. A fő veszélyt a keringési és légzőrendszeri terhelések jelentik, nő az infarktusok és sztrókok veszélye, gyakoribb a trombózis. Jellemző a fejfájás és az ingadozó vérnyomás, a többször is előforduló rosszullétek, szédülés, szokatlan fáradtság. Gyakoribbak a depresszív jellegű panaszok, a szorongásos, pánikszerű reakciók. Romlik az alvásminőségünk.

Szabadtéri programok

A téli viszonyokat kedvelőknek ajánlunk csak kültéri programokat tervezni. A hideg, sokfelé szeles időben országosan várható csapadék, északon inkább hó délen vegyes csapadék formájában. A helyenként kialakuló ónoseső nagyon veszélyes, különösen az idősebbek számára. A kettősfronti hatás miatt a frontérzékenyeknek inkább beltéri programok javasolhatók.

Balesetveszély

Ismét havazás és frontok rontják a közlekedési helyzetet. A hideg, párás hajnalon országosan számíthatunk lefagyásokra. Főleg az északi területeken kell tartós havazásra számítani, délebbre inkább vegyes csapadék, helyenként ónoseső várható. Hófúvás is előfordul, csak téli felszereléssel és abroncsokkal induljunk útnak!

Milyen idő lesz?

Vasárnap sokfelé számíthatunk esőre, havas esőre, északon és északkeleten havazásra, hajnalban, reggel főként a Dunántúlon és délen ónos esőre is. Majd délután nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre ekkor még többfelé várható eső, havas eső, északon havazás. Egyes tájegységeinken élénk lehet a változó irányú szél. Reggelre helyenként pára, köd képződhet. Hajnalban -6 és 0, napközben -1 és +9 C-fok között alakul a hőmérséklet, nyugaton, délnyugaton lesz enyhébb az idő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasogató, erős fejfájás kínozza? Így lehet enyhítheti

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához