Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a keddi hidegfront felerősítheti a görcsöket

migrén, fejfájás

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint először csak a fokozottan érzékenyek körében, majd másoknál is egyre erősebb tünetek léphetnek fel. A következő napokban tovább romlik a humánmeteorológiai® helyzet.

Az időjárás-érzékenyek számára az eddigi hatások mellé most még a magasban zajló változások által keltett kellemetlenségek is hozzáadódnak. Ha ön is a görcsök fokozódását tapasztalja, fáj a feje, vagy esetleg ingadozik a vérnyomása, ön is érintett lehet. A frontérzékenység rendkívül sokféle tünet formájában jelentkezhet!

Hogy mire figyeljen, ebben ad tanácsot mai videójában a meteogyógyász®:

Fronthatás kedden

Kedden gyenge hidegfront jellegű hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyek panaszai átmenetileg felerősödhetnek. A vérnyomás-ingadozás szinte egész nap fennállhat, keleten pedig egyéb dolgok is tetézik a bajt!

A nap első felében sokfelé, és helyenként még délután is nyirkos lesz a levegő, borult lesz az ég, de emellett lesznek olyan tájak is, ahol több-kevesebb időre kisüt a nap. Ebben az összetett humánmeteorológiai® helyzetben gyakori keringési panaszok léphetnek fel.

Abban az esetben, ha a fokozottan érintettek csoportjába tartozik, akkor a görcsök felerősödésére számíthat: izom- illetve hasi görcsök, fejfájás jelentkezhet. A nap bármely szakában tapasztalhatja ezeket a tüneteket. Egyeseknél ingerlékenység léphet fel, a vérnyomása pedig akár egész nap is ingadozhat! A tartós ború és szürkeség mentálisan is igen megterhelő, főleg több nap után, ugyanis ez a terhelés halmozódik.

Reggel a szélcsendes területeken válik nyirkossá a levegő, így nagyobb az esélye, hogy sajgó végtagokkal, erős ízületi fájdalmakkal ébred. Az érzékeny testrészek melegen tartása enyhíthet a tüneteken, de elszórtan lesznek olyan tájak, ahol egész nap jelentkezhetnek ezek a kellemetlenségek.

A tartósabban borús, szürke, és kellemetlenül hideg tájakon rossz hangulat, levertség lép fel többeknél. Errefelé a nyirkosság tovább ront a hőérzeten, ráadásul a kórokozók is könnyebben terjednek, fokozódik tehát a megfázás, a megbetegedés veszélye. Fogyasszon sok friss zöldség- és gyümölcsfélét, az alma például értékes ásványi anyag és vitamintartalommal bír.

Légszennyezés

A légszennyezettség a szélvédett tájakon emelkedik, a nyugalomba jutott levegőből nem tudnak kiürülni a káros anyagok. Napközben többfelé a nitrogén-oxidok és a szállópor koncentrációja is megemelkedhet a forgalmasabb csomópontokban. A szeles vidékeken jelentősen tisztább a levegő.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához