Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: fejfájást és légszomjat hozhat a csütörtök

fejfájás, nehézlégzés, orvosmeteorológia, légszomj

Csütörtökön nem érvényesül fronthatás. Ennek ellenére növekszik a fejfájás gyakorisága, a migrénhajlam fokozódásával kell számolni.

Az időjárás-érzékenyek állapotromlást tapasztalhatnak, a következő napokban pedig tovább romolhat a helyzet! Ha ok nélküli fáradékonyságot, emellett alvásproblémákat vagy fejfájást tapasztal, akkor ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Csütörtökön nyárias, meleg, kissé fülledt időre készülhetünk, ismét lesznek helyek, ahol 30 fokot mérhetünk. Zápor, zivatar egy-két helyen fordul elő. A légköri helyzet azonban összetett lesz, emiatt az időjárás-érzékenységi problémák is többeknél felerősödhetnek!

Frontmentes marad ugyan az idő, de amennyiben az arra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor enyhébb migrént, illetve nagyobb eséllyel koncentrálási panaszokat tapasztalhat. A figyelemzavarokkal összefüggésben csökken a teljesítőképesség, pedig az előző napok változékony humánmeteorológiai helyzete már így is kifáraszthatta szervezetét. Ezzel együtt országszerte a magas páratartalmú, meleg levegő még mindig okozhat kellemetlenségeket, és nem csak abban az esetben, ha légzőszervi megbetegedéssel él.

Sokaknál gyakori lehet a légszomj, a nyomottságérzés. Ilyen körülmények között a szabadtéri intenzív sportolás sem javasolt, gyakori légszomj jelentkezhet, emellett az idősek és a szívbetegek számára különösen megterhelő ez az időszak. Viharok környezetében ingadozhat a vérnyomása is, amennyiben hajlamos erre, akkor fokozottan kímélje magát!

Olvasson tovább! Alvásproblémák covid után: ezek az orvos tanácsai

A zivatarok területen az asztmatikus panaszok felerősödésére lehet számítani, az érintetteknek ajánlott ebben az időszakban zárt helyen tartózkodni és lepihenni.

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás értéke térben is időben is ingadozni fog, de ahol hosszabb napos időszakok várhatóak, ott a déli órákban mindenképpen javasolt a védekezés a káros sugarak ellen. A sugárzás mértéke egyes körzetekben meghaladja a nagyon erős fokozatot, használjon legalább 40-es, érzékeny bőr esetén 50-es faktorszámú naptejet a leégés elkerülése érdekében!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához