Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kritikus helyzetre készüljünk pénteken, életveszélyes lehet!

orvosmeteorológia, időjárás, előrejelzés, kánikula hőségriasztás hőguta

Életveszélyes hőguta is kialakulhat a 40 fokhoz közelítő kánikulában – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

További löketet ad a melegedésnek a hidegfront előtti szaharai légtömeg beáramlása, kritikus humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet alakul ki.

Már az életveszélyes hőguta, ami a legsúlyosabb hőterhelés, is fenyegeti, főleg a frontérzékenyeket.

Mindenki vegye nagyon komolyan a pénteken kialakuló humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet.

A közelgő hidegfront előtti erőteljes szaharai forró levegő beáramlása miatt a 40 fokot közelítő hőmérsékletek kialakulására is számíthatunk. A tartós hőhullám miatt egyre nagyobb az életet közvetlenül veszélyeztető hőguta kialakulásának a veszélye, ami a legsúlyosabb hőterhelési következmény. Ilyenkor a szervezet már feladja a hőség elleni védekezést, megszűnik az izzadás, elszürkül a bőr, besűrűsödik a vér, súlyos zavartság majd eszméletvesztés alakul ki. A testhőmérséklet elérheti a 43-44 C-fokot is, és feltétlenül azonnali orvosi beavatkozásra, a test hűtésére van szükség. Ha nem alakul ki halálos következmény, akkor is súlyos szervi károsodásokkal számolhatunk.

De nagyon veszélyesek az enyhébb hőegyensúlyi zavarok is, a napszúrás és a hőkifáradás nagyon könnyen kialakulhat ebben a helyzetben. Extrém erősségű a napsugárzás, az éves maximumán van, a déli tűző napon a legtöbb ember szervezete már nem tudja a rendkívüli hőterhelést kompenzálni. Az UV-B sugárzás meghaladja a rendkívül veszélyes nyolcas szintet, vízparton az extrém kilences szint körül alakulhat. Mindenki veszélyeztetett, különösen túlreprezentáltak az időjárás-érzékenyek csoportja.

Nagyon magas a súlyos keringési panaszok kialakulásának a veszélye is, sokkal több a fejfájás, a rosszullét, a súlyos alvászavar és az egyre fokozódó fáradtság, figyelmetlenség. Nagyon figyeljünk egymásra és tegyünk meg mindent a szervezetünk legalább időszakos hűtése érdekében.

Szabadtéri programok

Pénteken még inkább meg kell válogatni, hogy milyen szabadtéri programot tervezzünk, ha nem akarjuk veszélybe sodorni magunkat. A tűző napra a déli órákban semmilyent, különösen gyermekek, idősek számára! Strandon is ebben az időszakban húzódjunk a mély árnyékba. Kerüljük az intenzív mozgást, még az edzetteknek is érdemes meggondolni hogy milyen terhelésre vállalkoznak. Extrém magas a napszúrás és a leégés kockázata, a napon hőguta is fenyeget! 8-as szint felett az UV-B sugárzás!

UV sugárzás

Országosan a rendkívül veszélyes 8-as, vízparton akár a 9-es szint felett alakul az UV-B sugárzás, a déli órákban ne menjen a napra, és mindenkinek feltétlenül szükséges a fokozott bőr- és szemvédelem!

Milyen idő lesz?

Pénteken ismét forróbb levegő áramlik fölénk, a napos időben, és helyenként élénk déli-délkeleti szélben megközelítjük a 40 C-fokot. A napsütés mellett egy-egy zápor, zivatar legfeljebb az esti órákban sodródhat be a nyugati, délnyugati országrészbe. Kora reggel északkeleten 13-15, máshol 16-23, napközben 30-39 C-fok várható, délen, délnyugaton lesz a legmelegebb.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alvászavarok: ezt az 5 tünetet vegye nagyon komolyan

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához