Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: fagy és melegfront! Egyszerre hat ránk a kettő vasárnap

orvosmeteorológia időjárás ősz front ma orvosmeteo meteogyógyász

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a vasárnap reggeli fagyok után délután már melegfront terheli a frontérzékenyeket!

Nem csendesedik az erős változékonyság, újra frontok érkeznek! A vasárnap érkező melegfront után pedig kettősfronti terhelésre számíthatunk.

Nehéz lesz a frontérzékenyeknek alkalmazkodniuk a reggeli fagyok után érkező melegfronti hatásokhoz!

Vasárnap igen erős terhelés éri az időjárás-érzékenyek nehezebben alkalmazkodó szervezetét. A napközben jelentősen átalakuló humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet eltérő tüneteket válthat ki. A reggeli szokatlanul erős, helyenként -5 C-fok alatti fagyok igen megterhelik a keringési rendszert, fontos hogy a reggeli órákban téliesen öltözködjünk.

A majd napközben nyugat érkező felől érkező melegfront egész más hatásokat okozhat az időjárásra érzékenyek szervezetében. Megnő a fejfájások, vérnyomás ingadozások, szívtáji panaszok gyakorisága.

Fáradtság, szédülés rosszullétek nagyobb számban jelentkezhetnek. Figyelmetlenebbek, melankóliára hajlamosabbak lehetünk, sokan az alvásminőségükben is megérzik a hatásokat. A hétfői folytatás sem hoz megkönnyebbülést a frontérzékenyek számára.

Eső, havas eső, esetleg hó is lehet.

Talán a délelőtt lesz alkalmasabb kinti programjainkhoz. Ehhez azonban nagyon jól fel kell öltöznünk. Sokfelé várhatók erős fagyok. -5 C-fok alatt már igazi téli ruházatra van szükségünk. Délután pedig melegfront felhőzete érkezik, eső, havas eső, esetleg hó is lehet. A megélénkülő szél igen kellemetlen. Délután, főleg nyugaton már jobb beltéri programokat választani.

Balesetveszély

Fagyveszélyre készüljenek a közlekedők. -5 C-fok alatti fagyok is várhatók vasárnap reggel, emiatt időt igényelhet a reggeli elindulás. Fontos a szélvédő jégmentesítése, párátlanítása. Gond lehet a gyenge akkumulátorokkal is. Nem halasztható a nyári gumik lecserélése. Számítsunk a lefagyott, deres avar síkosságára. Délután pedig már az érkező melegfront befolyásolja rossz irányba a vezetési adottságainkat.

Milyen idő lesz?

Vasárnap egy melegfront felhőzete érkezik fölénk, több helyen előfordulhat gyenge eső, északon havas eső, havazás. A délire-délnyugatira forduló szél veszít erejéből, csak helyenként északnyugaton lehet élénk. Csípős lesz a reggel -5, +1, a fagyzugokban akár -7, -6 C-fokig csökkenhet a hőmérséklet. Napközben 2-9 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fejfájás típusok: nem mindegy melyik ponton és hogyan fáj

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához