Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ez megterhelő lesz! Ilyen sokat romlik pénteken az idő

orvosmeteorológia időjárás felhő eső front fronthatás ma orvosmeteo meteogyógyász

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint péntek nagyon kellemetlen nap lesz, főleg a frontérzékenyeknek!

Pénteken lesz teljes a hatása az érkező ciklonnak. A meleg- és hidegfrontok változó terhelése igen kedvezőtlen humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet okoz.

Nagyon kedvezőtlen nap, markáns terhelés vár pénteken a frontérzékenyekre

A csütörtök estétől érkező melegfront is jelentősen megterheli főleg az északi északnyugati országrészben élők szervezetét, azonban a komolyabb terhelést a markáns lehűléssel járó, mögötte érkező hidegfront okozza. A változás mértékét jól mutatja magasabb hegyekben már akár havazás is várható.

Az erős fronthatások mellett a sokfelé viharossá fokozódó szél külön is jelentős idegrendszeri terheléseket okoz. Országosan térben és időben erősen változó panaszokra számíthatunk. Kezdetben, és főleg az északi területeken lesz fokozott a fejfájásos tünetek jelentkezése. Terhelés éri a keringési rendszerünket, mellkasi diszkomfort érzetekre szívdobogásra, szabálytalan szívritmusra, súlyosabb következményként a sztrókok, infarktusok valószínűségének a növekedésére számíthatunk. Ingadozik a vérnyomás, erősödnek a görcsös folyamatok, nő a koraszülés veszélye.

Mindenkinek, de különösen a frontérzékenyeknek fontos lesz hogy fokozottan vigyázzanak az egészségükre, csökkentsék a szervezetük terhelését és gondoskodjanak a megfelelő folyadék, vitamin és ásványi anyag bevitelről. Fokozottan időjárás érzékenyek számára pedig a szakszerű frontérzékenység kezelés jelentheti a megoldást.

Szabadtéri programok

Kedvezőtlen lesz a pénteki időjárás a kültéri programokhoz. A nagyrészt erősen felhő,s borult ismétlődően csapadékos időben csak rövid időszakokra számíthatunk kedvezőbb körülményekre. Az erőteljes lehűlés megnöveli a felsőlégúti betegségek kockázatát, a frontérzékenyek szervezetét komoly terhelések érik. A viharossá fokozódó szél igen kellemetlen sok ember számára. A frontérzékenyek válasszanak inkább beltéri, kevésbé terhelő programokat.

Balesetveszély

Nagyon kedvezőtlenül alakul a közlekedésbiztonsági helyzet. A fényszegény, csapadékos időjárás és az élénk szél rontja a közlekedés fizikai feltételeit. Még fontosabbak azonban a vezetési képességeinkben bekövetkező kedvezőtlen hatások. A markáns lehűlés és az erőteljesen érvényesülő fronthatások nagyon sok ember esetében okoznak fokozott figyelmetlenséget, a reflexek lassulását, fáradékonyságot és sok esetben türelmetlenséget, agresszivitást. Fokozott figyelem szükséges mindenki részéről!

Milyen idő lesz?

Pénteken sok lesz a felhő fölöttünk, egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. A magasabb hegycsúcsokon estétől vegyes halmazállapotú csapadék sem kizárt. Több helyen feltámad, délutántól a Dunántúlon megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 7 és 13 C-fok között alakulhat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mellkasi fájdalom bal oldalt, vagy a teljes mellkason: mi lehet még, ha nem a szív?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához