Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ez zúdul a nyakunkba kedden

orvosmeteorológia időjárás fornthatás ma orvosmeteo meteogyógyász meteo

Bizonyos órákban görcsös fejfájást tapasztalhatnak az itt élők.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a fronthatás átmeneti lesz, de ez alatt a néhány óra alatt is megjelenhet többféle tünet. Kedden egy átvonuló hidegfront töri meg a hőhullámot, de ennek keleten a maximumokban még alig lesz hatása

Jön a hidegfront, nézze meg a Meteo Klinika TV frontfilmjén! A meteogyógyász® azt is elmondja, hogy mire számítson

Kedden egy gyenge hidegfront alakítja az időjárást, ami aznap át is halad felettünk

A szabadban csökken a komfortérzet, növekszik a változékonyság, a frontra érzékenyek panaszai pedig fokozódnak.

Nyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, szórványos csapadék kialakulására is számítani kell. Helyenként zivatar is kialakulhat. A hőmérséklet nem esik vissza számottevően, de egyéb légköri hatások miatt sokak tapasztalnak tüneteket. Az átvonuló fronthoz köthetően jelentkező tünetek nem csak az átvonulás idején, hanem egyeseknél előtte, míg másoknál utána lehetnek erősebbek.

Emellett megfigyelhető, hogy a nap elején inkább még csak a Dunántúlon, később máshol is jelentkezhetnek panaszai, amennyiben erre érzékeny. Ebben az esetben fokozódhat a görcshajlama, ami nem csak izom- és hasi görcsök, hanem görcsös fejfájás formájában is jelentkezhet.

A középső országrészben és a Dunántúlon ezek a tünetek még intenzívebbek lehetnek, ingerlékenységet, nyugtalanságot is okozhat

Jóllehet a 30 fokos meleg átmenetileg megszűnik (legkésőbb délkeleten), most is növelje meg a folyadékbevitelt, lehetőleg tiszta vizet (akár csapvizet) fogyasszon. A szívbetegek állapotában szintén előfordulhat romlás, esetükben pihenés, a megterhelő tevékenységek kerülése javasolt. A front előtt a fellépő fülledtség is megterhelő lehet. A kialakuló zivatarok területén az asztmások állapotuk romlására számíthatnak, nekik is sok pihenés ajánlott.

Szabadtéri programok

A szabadban sokfelé csökken a komfortérzet, illetve a hőérzet is a mért értékek alatt alakulhat, de keleten eleinte még kánikulát tapasztalhat. Különösen a Kisalföldön fontos az előző napokhoz képest vastagabb öltözet, habár nagy lehűlés nem várható ott sem. Ajánlott kéznél tartani az esernyőt!

Balesetveszély

A közlekedők nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak, ilyenkor mérsékelje a sebességet, valamint tartson nagyobb követési távolságot! Egyszerre lehet ingerlékenyek, ugyanakkor kába, figyelmetlen is, fokozottan ügyeljen a közlekedésben részt vevő társaira!

Parlagfű, allergia, pollenek

Csökkenni kezd a parlagfű pollenszórása: a hidegfront és a csapadék hatására lecsökkent a levegőben a parlagfű virágporának mennyisége, ami azonban hétvégén még így is jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakul.

  • A csalánfélék pollenjei közepes szinten lehetnek jelen.
  • Alacsony-közepes szintet érhet el a libatopfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja.
  • A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas szintet érhet el.

Időjárás kedden

Kedden egy hidegfront érkezik, melynek hatására elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Emellett még többfelé számíthatunk napos időszakokra az országban. A nyugatira, északnyugatira forduló szél többfelé élénk, erős lesz. A legmagasabb hőmérséklet 24 és 32 fok között alakulhat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fejfájás, szédülés, nehézlégzés: betegség, vagy a meleg idő okozza a tüneteket?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához