Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szokatlanul erős hideghullám kezdődik vasárnap

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hideg

Napsütésre is számíthatunk, miköben a hidegfront mögött egyre erősebb lehűlésre számíthatunk A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

A folyamatosan beáramló hideg levegő nyugalomba jutva is egyre hidegebb hajnalokat és nappalokat okoz. Jóval az ilyenkor szokásos hőmérsékletek alá süllyedünk!

A hidegfront mögött egyre erősödő hideghatásra figyelmeztet a meteogyógyász a Meteo Klinika TV

Végre nem lesz front, de az időjárás-érzékenyek számára most is többféle terhelő hatás jelentkezik. Az élettani folyamatainkra nem csak a frontok vannak hatással, hanem a frontokról független sok más légköri folyamat is. A hideghullám ezek közül az egyik legfontosabb, többlethalálozást okozó tényező.

Most egy, az évszakhoz képest szokatlanul erős hideghullám kezdeténél vagyunk

Az erős éjszakai fagyok után nappal is csak az ország egy részén számíthatunk kevéssel fagypont feletti hőmérsékletekre. A sokfelé erős széllökések tovább rontják a hőérzetet és erősítik a hideg kedvezőtlen hatásait. Emellett az erős légmozgás önmagában is jelentős terhelő tényező. Jellemző lesz a keringési rendszer terhelése és a beszűkülő perifériális erek miatti vérnyomás-ingadozás, mellkasi panaszok, rosszullétek, kopásos ízületi fájdalmak. Gyakori a görcsös fejfájás, a szédülés, bizonytalanság érzet, izgatottság, koncentrációs zavarok.

Főleg keleten, északkeleten lesz rosszabb a helyzet, mert errefelé a napsütés jótékony és a hőérzetet némileg javító hatására sem számíthatunk, sőt az előforduló havazásban erősödhetnek a panaszok.

A napsütéses helyeken viszont javasolt legalább egy regenerálódást elősegítő séta beiktatása, de ehhez jól fel kell öltöznünk. A jelentkező tünetek most nem frontális eredetűek, de az időjárás-érzékenység kezelése most is fontos a jobb életminőség eléréséhez.

Szabadtéri programok

Téli jellegű kültéri programokra készülhetünk. A többnyire napos időben érdemes több időt eltölteni a szabadban, bár keleten kedvezőtlenebb lesz a helyzet a borult idő és a várható havazás miatt. Különösen kora reggel, de napközben is fagyos időre számítsunk, ennek megfelelően kell öltöznünk. Az erős széllökések okozta további hőérzet csökkenést csak némileg kompenzálja a napsütés hőérzet javító hatása.

Balesetveszély

A csapadék kevésbé lesz veszélyes a vasárnapi közlekedési helyzetre, csak elszórtan, főleg északkeleten számíthatunk havazásra. Erős lesz viszont a lehűlés, és síkos utak is lehetnek a szélvédett helyeken. Fontos a téli gumi és a lefagyott szélvédők alapos letisztítása.

Milyen idő lesz?

Vasárnap az ország nagy részén már sok napsütésre számíthatunk, több felhő északon, északkeleten és keleten lehet, itt hózáporok, kisebb havazás kialakulhat, illetve reggel még a Dunántúl déli tájain szállingózhat a hó. Sokfelé élénk, erős, kezdetben a Bakony térségében viharos lesz az északnyugati szél. A fagyos reggelt követően napközben -3 és +3 C-fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Beteggel együtt csúszott meg és ütközött a mentő

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához