Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vége a korai nyárnak, erős széllel érkezik a hidegfront szerdán

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hidegfront napsütés

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a frontérzékenység függvényében változik a hidegfront hatása!

Egy gyengülő hidegfront érkezik a Kárpát-medence fölé! A humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásai eltérően jelentkeznek.

A rekord hőmérsékleteket a szerdán érkező hidegfront töri meg! A meteogyógyász a Meteo Klinika TV-n!

A Kárpát-medence humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetét egy gyengülő hidegfront határozza meg szerdán.

Az északnyugatról érkező front a medence közepén fog feloszlatni, ezért az erősebb hatásai északnyugaton jelentkeznek. Itt nem csak a fronthatás, hanem az erős, helyenként viharos szél fogja erősen megterhelni az időjárás-érzékenyek szervezetét, és itt érvényesül erősebben a hőmérséklet visszaesése is.

Főleg a keringési és görcsös panaszok erősödésére számíthatunk, szív- és légzési panaszok jelentkezhetnek, jelentősen ingadozhat a vérnyomás, jellemzőek a mellkasi diszkomfortok és múló rosszullétek. Főleg a görcsös jellegű fejfájások gyakoribbak, és sok embernél az alvási nehézségek. Délkeleten, ahová csak gyengébben érkezik el a front hatása, inkább a prefrontális jellegű szervezeti reakciókra, némileg enyhébb panaszokra számíthatunk.

Szabadtéri programok

Felemásan értékelhető a szerdai kültéri programok lehetősége. A hidegfront hatása inkább csak nyugaton érvényesül, helyenkénti záporok, viszont nagy területen erős, viharos szelek formájában. Emellett itt lesz erősebb a frontérzékenyeket érő hatás is, és a hőmérséklet is jelentősebben visszaesik. Keleten zavartalanabb lesz a helyzet, és kevésbé érezhető a hőmérséklet csökkenése.

UV veszély

Sokfelé már átlépjük a 4. szintet, a közepesen érzékeny bőrűek is kerüljék a tartósabb déli napot, és használjanak napvédőket!

Milyen idő lesz?

Szerdán sok fátyolfelhő szűrheti a napsütést, napközben a Dunántúlon és az északi tájakon vastagodni kezd a felhőzet. Egy hidegfront érinti hazánkat, melynek hatására többfelé megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. Jelentős csapadék azonban nem érkezik, néhol északon fordulhat elő zápor, akár zivatar. Nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a nyugati és a keleti tájak között. Délután a Dunántúlon 14-20, a Dunától kelere 21-27 C-fokra van kilátás.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Látászavar, émelygés, fejfájás: ebből veheti észre, ha ingadozik a vérnyomása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához