Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: marad a hideg, de az újabb front elkerül minket szombaton

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász orvosmeteo szél fagy, hideg

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint éppen elkerüli hazánkat maga a front. de a hatását megérezhetjük!

Majdnem frontmentes lesz a szombat! Erre nagy szükségünk is lenne az igencsak terhelő vasárnap előtt!

Éppen elkerül bennünket egy hidegfront, csak a fokozottan frontérzékenyek fogják megérezni a hatását!

Többé-kevésbé szerencsésen alakul a szombati humán-meteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet. Egy felénk tartó hidegfront kissé keletebbre húzódik és nagyrészt elkerüli hazánk területét.

Hatását elsősorban a fokozottan frontérzékenyek és különösen a keleti országrészben élők fogják megérezni. Ennek hatása összegződik a tartós hideghullám egyéb terhelő hatásaival. Továbbra is erős a hajnali lehűlés, és napközben is a fagyos idő lesz a jellemző. Keleten a borult idő és a megerősödő légmozgás is ront a helyzeten, viszont a nyugaton élőknek több órás napsütés lesz részük, ami segít a hőérzet javításában.

Ugyan némileg javul a légszennyezettségi helyzet, de a nagyvárosokban és a szélvédett helyeken szennyezettebb levegőre kell számítanunk. Főleg keleten lesznek gyakoribbak és erősebbek a keringési- és a görcsös jellegű panaszok, gyakoribbak lesznek a fejfájásos, vérnyomás ingadozásos és rosszullétes panaszok is. Frontérzékenyek számára a hétvégi napok közül ezzel együtt is a szombat lesz a kedvezőbb, igyekezzünk a terhelőt feladatainkat most elvégezni!

Szabadtéri programok

Téli körülményekre számítsunk szombat folyamán, nyugaton némileg jobb, keleten némileg kedvezőtlenebb viszonyokra készüljünk. Keleten többnyire borult marad az ég, hószállingózás is lehet, de nyugaton több órás napsütésre számíthatunk. A kora reggeli órákban még erős lesz a fagy, de napközben is nagyon melegen kell öltöznünk, ha a szabadban szeretnénk tartózkodni. Érdemes figyelni a szeszélyesen alakuló légszennyezettségre, a nagyvárosokban és a szélvédettebb területeken magas lehet a szennyezettség, errefelé nem ajánlottak a tartós kültéri programok.

Balesetveszély

Nem lesznek rosszak a közlekedés feltételei vessző, de lesznek terhelő tényezők. Többnyire jók lesznek az útviszonyok, és a látástávolság is túlnyomó részt jól alakul, bár keleten a hószállingózás miatt átmenetileg nedvessé válhat az útfelület. A reggeli erős fagyok miatt hagyjunk elég időt az elindulásra. Több embernél érződni fog a hidegfront kedvezőtlen hatása.

Milyen idő lesz?

Szombaton a középső és keleti, délkeleti tájakon növekedhet meg erősen a felhőzet, itt hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat. Másutt több órára kisüthet a nap. A nyugatias szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A fagyos reggelt követően 0 és 6 fok közé melegedhet a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért könnyezik a szemük hideg időben?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához