Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken változások jönnek

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász orvosmeteo szél fagy

Az átvonult hidegfront mögött vegyes hatásokra számíthatunk – közli a Meteo Klinika.

Az átvonult hidegfronttal sarki eredetű léghullám érkezett. Ez megváltoztatja az eddigi enyhülő tendenciát, de frissíti a levegőt.

A távozó hidegfront vegyes következményeit magyarázza a meteogyógyász a Meteo Klinika TV-n:

Péntek reggel már távozik is a csütörtök este érkezett hidegfront. Mögötte hidegebb de tisztább levegő érkezik a Kárpát-medencébe, ennek vegyesek a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásai.

Pozitív, hogy a már szennyezetté váló levegő helyett tisztább levegő érkezik, és a megerősödő légmozgás is segíti a levegőminőség javulását. Ez nagyon fontos a járványveszély szempontjából is, mert a szennyező aeroszolokhoz tapadó kórokozók jelentősen növelik a fertőzések kockázatát. Ugyanakkor a szélvédett helyeken, zártabb völgyekben nem számíthatunk jelentősebb javulásra.

A beáramló hidegebb légtömeg hidegfront jellegű panaszokat okozhat, amit a élénk északias szél is erősít. Emiatt sokkal feszültebbek, idegesebbek lehetünk, gyakoribbak a kiugró vérnyomás értékek és a mellkasi panaszok. Kedvezőtlen a görcsös folyamatok és a kopásos ízületi bántalmak erősödése is. Kedvező hatású viszont a több órás napsütés, amit jól felöltözve érdemes is kihasználni, jelentősen javíthat mentális állapotunkon, és segítheti szervezetünk, immunrendszerünk erősödését.

Fontos viszont tekintetbe venni, hogy továbbra is kemény éjszakai fagyokra számíthatunk. Ne lankadjon a figyelmünk, továbbra is ügyeljünk a veszélynek kitett embertársainkra és állatainkra is. Akik vannak téve a fagyok hatásainak, az ő esetükben halmozódó következményekre kell számítani, egyfajta kifáradás fokozhatja a veszélyeket!

Szabadtéri programok

Nem lesznek rosszak a kültéri programok feltételei. A hidegfront után néhány fokkal visszaesik ugyan a nappali felmelegedés, de ezen sokat kompenzál a több órás napsütés. A megerősödő légmozgás viszont ront ezen, de pozitív hatása hogy tisztítja a levegőt. Ez kevésbé érvényesül a szélvédett helyeken, a zártabb völgyekben. Miközben országosan javasolhatók a kültéri programok, ezeken a helyeken kerüljük a tartós kint tartózkodást.

Balesetveszély

Vegyes változásokra számíthatunk a közlekedési helyzetben. A reggeli látási viszonyok javulnak, de továbbra is fagyos reggeli indulásra számítsunk. Nagyon zavarhatja a nyugati irányba közlekedőket a délutáni órákban alacsonyan szembesítő nap. Ilyenkor nagyon körültekintően közlekedjünk!

Milyen idő lesz?

Péntekre egy hidegfront érkezik élénk, erős északi-északnyugati széllel. Naposabb és felhősebb tájakkal is találkozhatunk, de csak néhol fordulhat elő jelentéktelen hózápor. Fagyos lesz a reggel, napközben pedig -1 és +4 ℃ között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hideg és megfázás: mi az összefüggés?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához