Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szombaton ránk tör a tavaszi idő, de ennek nem lesz jó vége!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo eső szél tavaszi idő

Fontos kérdés, mivel jár ez a betörő tavaszi idő – itt a Meteo Klinika részletes tájékoztatása.

Olyan idő készülődik, ami rekordokat döntöget. Nem is annyira a kiugró hőmérséklet, hanem tartós fennállása teremt rendkívüli helyzetet.

Ilyen korán, ilyen tartósan még talán sosem volt áprilist idéző tavaszi idő

Óriási változás a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben.

Nagy öröm mindenkinek a gyönyörű tavaszi idő, ami tartósan velünk is marad. Alapvető, hogy ennek használjuk is ki a pozitív oldalait: a több órás napsütést a rendkívül magas hőmérsékleteket. Szombaton azonban még erős zavaró tényező lesz az erős, helyenként viharos szél, ami egyrészt jelentősen csökkenti a hőérzetet, másrészt nagyon erős idegrendszeri terhelő tényező. Sokan reagálnak erős fejfájással, zavartsággal, fáradékonysággal, figyelmetlenséggel, gyakoribbak a mellkasi panaszok, az ingadozó vérnyomás, erősebben jelentkezhetnek az alvási problémák és a szorongásos, pánikszerű panaszok. Fontos a megfelelő öltözködés, a felhős-szeles időszakokban hirtelen igen hűvöset érezhetünk.

Nagyon sokan viselik rosszul ezt a hirtelen melegedést, de számos nagyon is kétséges hatása van ennek a példátlanul korai tavaszi időnek. Nemcsak az ember, hanem az egész élővilág szokásos rendjét alaposan felforgatja, annak számos, igen káros következményével. Próbáljuk meg óvatosan felvenni a magasabb aktivitási szintet, ne terheljük túl hirtelen a szervezetünket.

Szabadtéri programok

Irány a szabad levegő! Használjuk ki a szokatlanul magas hőmérsékleteket és az ország nagyobb részén jellemző több órás napsütést! De feltétlenül számítsunk az erős, helyenként viharos szélre, ami a hőérzetet is erősen csökkenti. Aki nem bírja a szelet, szombatra inkább még válasszon beltéri programokat.

Balesetveszély

Kedvezően alakulnak a közlekedési feltételek. Már csak kevés helyen lehet jelentősebb reggeli fagy, és csapadékra is csak elszórtan számíthatunk. Zavaró viszont az erős, helyenként viharos oldalszél, erre különösen figyeljünk a kitett területeken.

Milyen idő lesz?

Szombaton változóan-erősen felhős időben lesz részünk, de naposabb tájakkal is találkozhatunk. Északkeleten helyenként reggel kisebb havas eső, délután pedig egy-egy helyen átmenetileg gyenge eső, zápor előfordulhat. A délnyugati országrész kivételével sokfelé élénk, erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Reggel -4 és +4, napközben pedig 7 és 14 C-fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten és északon marad hűvösebb az idő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Reggel fáradt, és nehezen alszik el? Próbálja ki ezt az egyszerű praktikát!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához