Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ezért lesz kiborító napunk kedden!

orvosmeteorologia idojaras front ma orvosmeteo meteogyógyász köd eső

Ugyan nem lesz sok napsütésben részünk, mégis példátlan hőanomália és meredek napi hőingás vár ránk.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint lassanként már 20 C-fokkal leszünk az ilyenkor szokásos hőmérsékletek felett. Rekord döntögető időjárásra számíthatunk. Azt gondolnánk, hogy ez egy mindenki számára kedvező humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet, de ez tévedés.

Sok panasszal jár ez az időjárás-érzékenyek széles köre számára!

Csúcsra jut a pozitív hőanomália

Többfelé már 20, 21 fokos hőmérsékletekre is számíthatunk. Ez együtt jár a nagy napi hőingással. Ez fronthatás nélkül is jelentősen megterheli az időjárás-érzékenyek szervezetét. Meglepően sokan viselik nehezen ezt a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet, a hőmérséklet erős napi ingadozását. Ezt csak részben tudjuk kompenzálni a megfelelő öltözködéssel, mert ilyenkor több más paraméter is hatással van a szervezetünkre. Gyakori a vérnyomás erőteljes ingadozása, akár mindkét irányba, és sokan tapasztaltnak mellkasi panaszokat, légzési nehézségeket, gyakoribb a bizonytalanságérzet és a múló rosszullét. Erősödnek a gyulladásos folyamatok és sokkal fáradékonyabbak, figyelmetlenebbek lehetünk.

Szabadtéri programok

Ez most a szabadtéri programok kedvező időszaka. Többnyire kedvezően alakulnak a kültéri programok feltételei, ha az állapota megengedi érdemes hosszabban is a szabadban tartózkodni, de a légszennyezésre hajlamos térségekben ezt már nem javasoljuk a romló levegőminőség miatt. Ugyan nem lesz sok napsütés, de csapadékra sem kell számítani, és példátlanul magasan alakul a felmelegedés. Figyelmet igényel viszont az öltözködésben a nagy napi hőingás. Az erre érzékenyeknek érdemes erre tekintettel lenni a programok megválasztásánál. A zártabb völgyekben és a nagyobb településeken figyeljünk fokozottan a romló levegőminőségre.

Légszennyezettség

Országosan többnyire még kedvező a légszennyezettségi helyzet, lassú romlására számíthatunk. De a zárt völgyekben, nagyobb településeken már most is kedvezőtlen a helyzet.

Milyen idő lesz?

Keddre virradóran a Dunántúlon és északon helyenként pára, köd, sűrű köd képződhet. Napközben keleten, északkeleten számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol sok felhő lesz az égen. Napközben elvétve nyugaton, majd délután dél felől a Dunántúlon és a középső tájakon számíthatunk esőre, záporokra. A délkeleti szél átmenetileg több helyen feltámad, néhol erős lökések kísérhetik. A minimumok 2 és 9 C-fok között alakulnak, délutánra 14 és 21 fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egyik pillanatról a másikra elkezdett hasogatni a feje? Itt a lista, mi okozhatja!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához