Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: még egy enyhe nap csütörtökön, és jön a hidegfront!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo meteogyógyász

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a magasban zajló enyhülés nem frontális jellegű, de a frontérzékenyeknek megterhelő.

A száraz levegő miatt csapadék nem várható, és a nap is kisüt, de északkeleten rosszabb lesz a helyzet. A frontérzékenyek terhelését a magasban zajló melegedés okozza.

Ez előzi meg a közelgő hidegfrontot

Viszonylag kedvezőbb, de nem problémamentes humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetre számíthatunk csütörtökön. A szerdán érkezett száraz, hideg levegő miatt igen erős a hajnali lehűlés, viszont a nap folyamán több órás napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk.

A napsütés kedvező a mentális állapotunk szempontjából és érdemes is kihasználni a késő délelőtti óráktól enyhülő időt. Annál is inkább mert a pénteken érkező hidegfront után téliesre fordul az időjárásunk. Északkeleten azonban kedvezőtlenebb lesz a helyzet, alig emelkedik a hőmérséklet, sok lesz a felhő és tovább rontja a hőérzetet a megerősödő szél.

Országosan az igazi problémát a magasban zajló melegedés okozza. Ez ugyan nem frontális jellegű, de hatását az erősebben időjárás-érzékenyek megérezhetik. Gyakori fejfájás, szédüléses, vérnyomás-ingadozásos panaszok, rosszullétek, mellkasi diszkomfortok jelentkezhetnek és erősödhetnek a gyulladásos folyamatok és ízületi fájdalmak is. Ez az egy napos melegedés pozitív hatásai mellett is sok ember esetében tetézik azt a problémát, hogy a napról napra erősen ingadozó időjárási körülmények fokozottan megterhelőek.

Szabadtéri programok

Az ország nagyobbik részén viszonylag kedvező időjárási feltételekre számíthatunk amit érdemes is kihasználni a következő napok kedvezőtlenebb időjárása ismeretében. Északkeleten lesz rosszabb a helyzet az alacsony hőmérséklet és a megerősödő szél miatt. Csapadék viszont a száraz levegőben nem várható.

Balesetveszély

Csütörtökön északkeleten lesznek rosszabbak a közlekedési feltételek de összességében országosan javuló tendenciára számíthatunk. Északkeleten a borult, szeles idő és a kevéssel fagypont feletti nappali hőmérséklet lesz jellemző. A magasban zajló melegedés az erősebben időjárás-érzékeny emberek esetében kedvezőtlenül befolyásolhatja a figyelmünket és a reagáló képességeinket.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön hajnalban északnyugat felől fátyolfelhők érkeznek. Napközben kezdetben kevesebb, délután több napsütés ígérkezik, északkeletre azonban több felhő érkezik, itt egy-egy zápor sem kizárt. Máshol csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, északon, északkeleten helyenként megerősödik. A reggel kifejezetten csípősnek ígérkezik, országos fagy várható -6, -1 fok közötti minimumokkal, de a fagyzugokban -7, -8 fokig hűlhet a levegő. Délután mindössze 3-9 fok valószínű.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hirtelen forogni kezd a világ, elgyengül a térde, a látása elsötétül? Ez okozhat szédülést!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához