Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: fázisonként más-más panaszokat okoz vasárnap a változó idő

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo zápor zivatar

Tartós fronthatás érvényesül a következő napokban!

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint frontos napok jönnek, de az anomália nem oldódik meg. A tartósan frontmentes idő utáni változás sem állítja helyre az évszakinak megfelelő időjárást. Igencsak frontosra fordul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet!

Mutatjuk a frontfilmen

Meglehetősen bonyolult fronthatások terhelik az időjárás érzékenyek szervezetét

Egy kettősfront hatására kezdetben melegfronti jellegű terhelésekkel kell számolnunk délkeleten, majd délutántól már itt is, országosan egész nap a hidegfronti jelleg erősödik meg. Ennek ellenére marad a szokatlanul, míg délkeleten a rendkívül meleg idő.

A fronthatás tartósan érvényesül és az egyes fázisokban változó panaszokat okozhat. Ez különösen igénybe veheti a frontérzékenyek szervezetét. Gyakori lesz a keringési jellegű problémák panaszok jelentkezése, erősen ingadozó vérnyomásra, szívpanaszokra, rosszullétekre, légzési nehézségekre is számíthatunk, megnő a sztrókok és infarktusok veszélye. Gyakoribb a fejfájás, hányinger, szédülés, romlik az alvásminőség. Fontos hogy ebben a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben csökkentsük a túlterhelt szervezetünk egyéb terhelését.

Szabadtéri programok

Hiába rendkívül magas a hőmérséklet, a vasárnap nem a kültéri programokról szól. A többnyire borult ég mellett sokfelé várható eső, helyenként a szél is megerősödik. A frontérzékenyeket jelentősen megterheli a tartós kettősfronti hatás, nem célszerű számukra erősebben terhelő programokat választani.

Balesetveszély

Sokat ront a helyzeten a frontossá váló időjárás. A sokfelé várható eső, helyenként zivatar, továbbá a megerősödő szél rontja a közlekedés fizikai feltételeit. Jelentősebb hatás viszont a változó fronthatások miatt sok ember esetében bekövetkező vezetési képesség romlás figyelmetlenség, fáradékonyság, a reflexek lassulása.

Milyen idő lesz?

Vasárnap az erősen felhős, borongós időben sokfelé kell számítani esőre, záporokra, de zivatarok is kialakulhatnak. Szeles lesz az idő, délkeleten akár viharos délies lökések is előfordulhatnak. A minimumok 5 és 13 C-fok között alakulnak, délkeleten lesz enyhébb a hajnal. Délutánra 9 és 19 C-fok közé melegszik a levegő, az Alföldön mérhetjük a legmagasabb értékeket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrénes, vagy "csak" erős fejfájás kínozza? Ez alapján döntheti el

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához