Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ilyen idő lesz a karácsonyi készülődéshez vasárnap

orvosmeteorológia időjárás fronthatás ma humánmeteo orvosmeteo

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint erős anticiklon uralkodik a Kárpát-medence felett.

Erős anticiklon uralkodik a Kárpát-medence térségében! A tartósan érvényesülő magas légnyomás miatt kedvezőtlen hatások is kialakulnak.

Anticiklonális humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet! A meteogyógyász a Meteo Klinika TV-n

Erős anticiklon uralkodik a Kárpát-medence felett, ez határozza meg a felemás humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet.

A leszálló légáramlatok miatt nem kell jelentős csapadékra számítani, azonban a fagyos reggelen sokfelé lesz párás, ködös az idő. Ez kedvezőtlen az ízületi problémák és a mentális állapotunk szempontjából. Néhány helyen napközben is borult, szürke marad az idő, erősítve az energiátlan, depresszív jellegű állapotokat, a bizonytalanság érzést, szédüléses panaszokat. Az ország nagyobb részén azonban a több órás napsütés és a kellemes hőérzet lesz a jellemző. Ennek kedvező élettani hatásait feltétlenül érdemes kihasználni és minél több órát tölteni a szabadban.

Az anticiklonális helyzet kedvezőtlen hatása viszont hogy fokozatosan feldúsulnak a légszennyező anyagok. Főleg északkeleten a zártabb völgyekben már kifejezetten szennyezett levegőre kell számíthatunk, errefelé már nem ajánlott sokáig a szabadban tartózkodni. A legjobb ha a településektől távolabb és különösen, magasabb, hegyi környezetbe tervezni a programjainkat ahol még kellően tiszta a levegő.

Szabadtéri programok

Ajánlhatók a kültéri programok, bár a reggeli sokfelé megjelenő pára és köd többfelé tartósan is megmarad, de ennek a feloszlása után több órás napsütésre is számíthatunk. Szokatlanul kellemes lesz a hőmérséklet és a légmozgás is gyenge marad. Lesznek azonban olyan területek is, ahol tartósan borult marad az ég, itt lényegesen alacsonyabban alakul a hőérzetünk. Fontos a megfelelő öltözködés.

Balesetveszély

Nem lesznek rosszak a közlekedési feltételek. Csapadékra nem kell számítani és a légmozgás is gyenge marad. Reggel azonban nagyobb területen tartósabban is megmarad a pára, köd, ami jelentősen rontja látási és láthatósági viszonyokat. Délután már inkább az alacsony szögben szembe sütő nap rendkívül veszélyes vakító hatására kell számítanunk.

Milyen idő lesz?

Vasárnapra nagy területen válhat ködössé a levegő, ami több helyen tertósan megmaradhat. Csapadék nem várható, de helyenként szitálás előfordulhat. Helyenként feltámadhat a délnyugati szél. Hideg lesz a hajnal, a csúcsértékek pedig 1 és 9 fok között alakulnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nincs vita: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyit szedjen belőle

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához