Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: elképesztő frontsorozat startol el felettünk kedden

orvosmeteorológia időjárás fronthatás ma meteogyógyász hó

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a napokon keresztül egymást követő frontok rendkívüli terhelést okoznak!

Szinte hihetetlen milyen frontsorozat kezdődött a hétfői melegfronttal! Kedden tájegységenként változóan meleg- és hidegfronti hatás is érvényesül!

Egészen elképesztő frontsorozat teszi próbára a frontérzékenyek szervezetét. Meteo Klinika frontfilm!

A hétfő esti melegfront csak a bevezető a következő napok szinte példátlan frontsorozatába. Ezek a frontok önmagukban is erős terhelést jelentenek a szervezetünkre, de ez a naponta, sőt, napon belül és tájegységenként is változó fronthatás rendkívül szokatlan, különösen az évnek ebben a szakában. Mindenképpen része ennek a neuralgikus évnek és az egy extrémebb humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai folyamatoknak.

Kedden országosan mindenféle csapadék előfordulására számíthatunk. Különösen figyeljünk az ónos esőre! Az alacsony hőmérséklet mellett a szél tovább csökkenti a hőérzetünket és növeli a fertőzések kockázatát. A kezdetben országosan jelentkező melegfronti hatást délutántól nyugaton már hidegfront jellegű hatások váltják fel.

Igen sokféle panasz időben is változó jelentkezésére számíthatnak az időjárás-érzékenyek. Kezdetben inkább a fejfájás, a rosszullétek, a gyulladásos folyamatok és a szokatlan fáradtság, energiátlanság lesz a jellemző. Majd elsősorban nyugaton kiugró vérnyomás értékekre, gyakoribb keringési panaszokra, görcsös fájdalmakra számíthatunk. Jellemző lesz a szorongásos és pánikszerű panaszok jelentkezése, és erősödhetnek a lehangoltsági állapotok.

Szabadtéri programok

Nagyon kellemetlen időjárású lesz a kedd. Mindenhol számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra. Az élénk, sokfelé erős szél az egyébként is alacsony hőmérséklethez képest tovább csökkenti a hőérzetet. A front-érzékenyek szervezetét nagyon erős terhelés éri, időben és térben is, változóan. Inkább válasszunk kevésbé terhelő beltéri programokat!

Balesetveszély

Minden rosszra számíthatunk kedden a közlekedésben. Sok csapadék mindenféle halmazállapotban és hozzá élénk, erős szél. A fizikai feltételeknél talán még nagyobb veszélyt jelentenek a rendkívüli frontok miatti hatások: a figyelem csökkenése, a reflexidő jelentős megnyúlása, a fokozott fáradtság, esetenként a feszültség, agresszivitás fokozódása. Nagyon magas a baleseti veszély!

Milyen idő lesz?

Keddre egy mediterrán ciklon hozhat országos csapadékot, elsősorban északon és északkeleten (nagyjából a Mátra-Debrecen vonaltól északra) havazhat, máshol inkább eső lesz a jellemző. Több helyen élénk, reggel délkeleten, délután-este a Dunántúlon és a középső területeken erős lehet a légmozgás. Napközben -1 és +8 fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hirtelen forogni kezd a világ, elgyengül a térde, a látása elsötétül? Ez okozhat szédülést!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához