Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ennyi volt a korai tavasz, újra kezdődik a tél vasárnap

orvosmeteorológia időjárás fronthatás ma meteogyógyász ónos eső

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint mégis csak bekövetkezett: megterhelő kemény téli napok jönnek!!

Január kellett hozzá, hogy megérkezzen a tél! Most viszont duplán megkapjuk! Példátlan erejű átalakulással zajlik az átmenet a tavaszias időből!

Rendkívüli terhelések a szélsőséges évszakváltás második napján! Meteogyógyász, Meteo Klinika TV!

Egy rendkívüli évszak váltást kell elszenvednünk, mindenekelőtt az időjárás-érzékenyeknek ebben a rendkívüli humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben.

A tartósan, és egyre erősödően fennálló tavaszias idő az utóbbi napokban már 15 C-fokot meghaladó, áprilisi hőmérsékleteket produkált, amire lényegében át állt a szervezetünk. Ehhez képest most igen rövid idő alatt a januárban szokásos leghidegebb időszakhoz képest is lényegesen hidegebb időszakba zuhanunk át. Ez a példátlanul kiélezett változás jelenti azt a drasztikus terhelést, amit a szervezetünknek el kell viselnie.

A szombat estétől érvényesülő markáns hidegfront tartósan fejti ki a hatását, és mögötte tör ránk a nagyon hideg légtömeg. Igen komoly panaszok megjelenésére számíthatunk, a súlyos keringési panaszok, sztrókok, infarktusok veszélyének a növekedése, de erősödnek a görcsös folyamatok, erős fejfájás, vérnyomás-ingadozás, ízületi panaszok, légzési nehézségek, alvás problémák jelentkezhetnek. Sok lesz a rosszullét, a szorongásos és pánik reakciók, erősen romlanak a mentális képességeink és gyengül az immunrendszerünk. Ez nagy mértékben növeli a járványok terjedésének a kockázatát.

Ezekben a napokban csökkentsük szervezetünk stresszterhelését, segítve ezzel az átállást. Fontos a vitamin és ásványianyag bevitel, az immunrendszerünk erősítése. Elő kell vennünk a legmelegebb ruhatárunkat, és át kell állnunk téli üzemmódra.

Szabadtéri programok

Jobb ha elfelejtjük vasárnap a kültéri programokat! Ugyan délkeleten lesz átmenetileg kissé kedvezőbb időszak, de országosan várható vegyes halmazállapotú csapadék, az igen veszélyes ónos eső, és egy inkább havazás. A sokfelé viharos szél és a zuhanó hőmérséklet nagyon kellemetlen időt hoz. Az időjárás-érzékenyek pedig nagyon komoly panaszokra számíthatnak, kerüljünk mindenféle komolyabb terhelést a beltéri programokban is.

Balesetveszély

Rendkívüli mértékben leromlanak a közlekedési feltételek. A kezdeti esőt havas eső, ónos eső, havazás váltja fel, egyre rosszabb útviszonyokra számíthatunk, a megerősödő szél is rontja a menetstabilitást. Északnyugaton már hófúvás is lehet. Erősen romlanak a járművezetési képességeink, ami nagyon komoly baleseti kockázat növelő tényező. Gondoljuk meg szükséges-e útra kelnünk!

Milyen idő lesz?

Vasárnap a keleti, északkeleti országrész kivételével többfelé számíthatunk esőre, nyugaton pedig többfelé hóba, havas esőbe vált a csapadék, de átmenetileg ónos eső is eshet. Többfelé erős, viharos lehet az északias szél. Reggel 0 és +7 C-fok közötti értékeket mérhetünk, majd délelőtt csupán egy-két fokot emelekedhet a hőmérséklet, délutántól erősen hűlni kezd a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hirtelen forogni kezd a világ, elgyengül a térde, a látása elsötétül? Ez okozhat szédülést!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához