Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: viharos péntek, vad tünetek - ezt teszik velünk a frontok

orvosmeteorológia időjárás fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

Visszasírjuk még a csendes, esős őszt: kánikula lesz októberben?

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint példátlan humánmeteorológiai helyzet alakul ki a következő napokban, amit nehéz lesz elviselni. A rendkívüli melegedést hozó melegfrontok után érkező magassági hidegfront miatt egyre komplexebb terhelés éri a szervezetünket.

Különleges fronthelyzet okoz egyre komolyabb panaszokat a frontérzékenyeknek! Megmutatjuk a Meteo Klinika TV-n

Szinte példátlan légköri helyzetet teremtenek ezek az egymást követő frontok

Olyan légköri rétegződés alakul ki a következő napokban amelynek a rendkívül összetett terhelő hatásait a legtöbb ember megérzi, különösen a frontérzékenyek.

A 30 C-fok közeli hőmérsékleteket elérő melegedés erős viharos délnyugati szelek következtében alakul ki, ami sok ember esetében okoz komoly fejfájásos vérnyomás-ingadozások tüneteket. Ez egy komoly idegrendszeri terhelő tényező, aminek a hatása sokféle panasz formájában jelenik meg. A csütörtökön elvonuló melegfront után egy újabb melegfront halad át a térségünkön, aminek a meleg szektorában alakulnak ki az erős meleg áramlási rendszerek.

Péntek estére viszont egy magassági hidegfront érkezik a meleg fölé és egy összetett légköri helyzet alakul ki amelyik főleg kettősfront jellegű tünetek formájában jelentkezhet. Jelentős lesz a különbség a délnyugati és az északkeleti országrész között is. Tehát térben és időben nagyon összetett terhelő tényezőkkel számoljunk és emiatt jelentősen eltérő, időben átalakuló panaszokat tapasztalhatunk.

Ebben a helyzetben az időjárás érzékenyek számára nagyon fontos hogy mindenképpen lehetséges módon csökkentsék a szervezetüket érő egyéb terheléseket.

Szabadtéri program

Csapadék csak helyenként zavarhatja kültéri programjainkat, azonban az erős, főleg nyugaton viharos széllökések nagyon sok ember számára kellemetlenek, vagy váltanak ki tüneteket. Akik erre érzékenyek válasszanak beltéri vagy szélvédett helyen végezhető tevékenységeket.

Balesetveszély

A fronthelyzet ás az erős-viharos szél miatt magas a balesetveszély. A nedves avar rendkívül csúszásveszélyes járművek és gyalogosok számára is.

Milyen idő lesz?

Pénteken kezdetben északkeleten alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok. Napközben a változó mennyiségű felhőzet mellett több-kevesebb időre kisüt a nap, de a Dunántúl északi felén időnként eső, zápor kialakulhat. Országszerte élénk, erős, helyenként viharos lökések kísérhetik a déli-délnyugati szelet. Folytatódik az erős felmelegedés, a csúcshőmérséklet 22 és 30 fok között alakul, délen lesz a legmelegebb.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen tünetekre figyeljen fel, hogy megelőzze az érkatasztrófákat

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához