Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: hidegbetörés érkezik a magasban szerdán! Így hat ránk

orvosmeteorológia időjárás hideg front ma orvosmeteo meteogyógyász

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint jóval átlag alá zuhan a hőmérséklet!

Kontinentális hideg levegő érkezik a Kárpát-medencébe! Nem frontális folyamatok alakítják a humánmeteorológiai helyzetet.

Rohamszerűen tör ránk a kontinentális hideg levegő, erősen megterhelve a frontérzékenyek szervezetét!

Frontok nélkül sem lesz kedvező az időjárás, különösen az időjárás-érzékenyek számára. A középső országrészben egy összeáramlási zóna kialakulása miatt fényszegény, felhős időre és szórványos csapadék előfordulása kell számítanunk. Ezek kellemetlen hatása mellett még mindig ez az országrész lesz a nyugodtabb időjárású terület, ahol viszonylag kevesebb panaszra kell számítanunk.

A nyugati és az északkeleti országrészben több lesz a napsütés, és a ködök megszűnése után több órás napos, csapadékmentes időjárásra számíthatunk. Ezeken a területeken viszont erős viharos szelekre készülhetünk, ami nagyon komoly idegrendszeri terhelő tényező.

Nagyon sok időjárás-érzékeny embernél okoz ingerültséget, zavartságot fáradékonyságot, de jellemző az erős, görcsös fejfájások, kiugró vérnyomás értékek és az ízületi problémák jelentkezése is. Sokat romlik az alvásminőség és gyakoriak a bizonytalanság érzet jellegű szédüléses, szorongásos tünetek is. Viszont számítsunk az első igazán hideg reggelre, csütörtökre virradóan többfelé -5, -9 fokos fagyokra is fel kell készülnünk. Elő kell venni a téli ruhatárat!

Szabadtéri programok

Nem könnyű tanácsot adni szerdára a szabadtéri programok vonatkozásában. Csábító lesz a napos, száraz idő, ami a középső országrész kivételével napközben jellemző lesz. Kedvező lehet kimenni a szabadba, kihasználni a napos órákat. Azonban a betörő hideg levegő megérkezésekor, a viharos északi szélben nagyon kellemetlenné válik az idő. Csütörtök hajnalra pedig mínusz 10 C-fok közeli hőmérsékletekre is számíthatunk. Kell a téli ruhatár!

Balesetveszély

Szerdára elvonulnak a felhők, és ismét többfelé lesz napos az idő. Jelentéktelen csapadék legfeljebb délen fordulhat elő. Az északias szelet többfelé erős, néhol viharos lökések kísérhetik. Kora reggel 0, +7, napközben 3-11 C-fok várható, a szeles időben azonban sokkal hidegebbnek érezhetjük majd a levegőt.

Milyen idő lesz?

Kedden északon lehet szakadozottabb a felhőzet, máshol erősen felhős, borult időre számíthatunk. Délnyugatra kora reggel érkezik egy nagyobb csapadéktömb, napközben pedig délen, délkeleten is szükség lesz az esernyőkre. Délnyugaton kiadós mennyiség eshet. Többnyire gyenge, mérsékelt lesz az északnyugati szél. Hajnalban -1, +7, napközben 8-12 fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hirtelen forogni kezd a világ, elgyengül a térde, a látása elsötétül? Ez okozhat szédülést!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához