Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: napot, vizet, szelet, fejfájást is hozhat a szombati tavasz!

orvosmeteorológia időjárás meteogyógyász orvosmeteo záporok szél

A hétvégére visszatérő tavaszi időnek csak a fejfájósok nem örülnek: végre itt a tavasz - adta hírül a Meteo Klinika.

A délies áramlással egyre melegebb légtömegek érkeznek. Sok kedvező mellett terhelő meteogyógyászati hatásokra is számíthatunk!

Fejfájós? Markáns melegedési tendencia alakítja a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet

Markáns melegedés zajlik a térségünkben

Ennek sok pozitív élettani hatását tapasztalhatjuk, érdemes is kihasználni a sok napsütést, a viszonylag csendes időt és a még átmenetileg kedvező levegőminőségi helyzetet. Töltsünk minél több időt a szabadban, de már gondoskodni kell a megfelelő UV-védelemről, és rétegesen kell öltözködni a nagy napi hőingás miatt.

Sokak számára viszont komoly terhelést jelent egyrészről ez a nagy napi hőingás, másrészről a melegedő tendencia. Emiatt gyakrabban jelentkezhet ingadozó vérnyomás, erősödhetnek az ízületi és egyéb gyulladásos folyamatok, jobban fájhatnak a műtéti hegek. Nagyobb terhelés azonban a fejfájással élőket fogja érni. Különösen a migrének erősödésére számíthatunk, de sok egyéb jellegű fejfájás is gyakrabban jelentkezhet. Gyakori ilyenkor a szédülés, a látásromlás és a fokozott fáradékonyság. Ajánlatos csak fokozatosan növelné a fizikai termelésünket.

Szabadtéri programok

Használjuk ki a jó időt és a sok napsütést. Különösen az érzékenyebb bőrűek esetében szükség van az UV védelemre, és érdemes kerülni a déli napot. A reggel még nagyon hűvös, fontos a réteges öltözködés. Még viszonylag kedvező a légszennyezettségi helyzet de a szélvédettebb helyeken már érdemes figyelni a romló levegőminőségre. A pollen koncentráció is lassú növekedésnek fog indulni.

Közlekedés, balesetveszély:

Jó közlekedési feltételek várhatók, kevés helyen lehet zápor, zivatar, és csak kevés helyen élénkül meg a szél. Nem lesz fronthatás, de az erőteljes melegedés ronthatja sok ember vezetési képességeit.

Milyen idő lesz?

Szombaton sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből elvétve egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat. Sokfelé lesz élénk, nyugaton, északnyugaton erős lesz a délies szél. Tovább melegszik az idő, a hajnali fagy megszűnik, délután pedig már 18-23 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Viszket, száraz a bőre? Ez a helyes ápolás téli bőrszárazság ellen

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához