Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kedden közeledünk a lélektani és egészségügyi határértékhez

orvosmeteorológia időjárás orvosmeteo front fronthatás kánikula szél

Közeledünk a 35 fokhoz, egyre nehezebben viseljük – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Délies széllel érkezik az egyre forróbb levegő. A magas hőmérsékletnél még magasabb lesz a hőérzet. 35 C-fok közelében újabb humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelések jelentkeznek. Legyen óvatos!

A melegebb országrészekben már a fokozott hőterhelés újabb határához, a 35 C-fokhoz közeledünk, de hőérzetben lényegesen meg is haladjuk!

Az erős napsugárzás igen nagy plusz hőterhelést jelent a szervezetünk számára, különösen az időjárásra egyébként is érzékeny emberek esetén nagyon fontos a napon tartózkodás kerülése minden lehetséges módon. Leginkább a fejünk érzékeny erre, rövid idő alatt alakulhat ki napszúrás. Ez a strandolókat is fenyegeti. Ügyeljünk a megfelelő öltözködésre is a világosabb, szellősebb öltözék segíti a hőegyensúly megtartását, de a nagyon vékony, világos anyagon átsüt a nap.

Sok folyadékot veszítünk az izzadással amit folyamatosan pótolni kell. Az idősek és bizonyos krónikus betegek esetében romlik a szomjúság érzékelése, az ő esetükben különösen oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű víz bevitelére, de feltétlenül kerüljük a plusz hőtermeléssel járó cukros italok fogyasztását. Fontos a kalóriaszegény, könnyebben emészthető ételek fogyasztása, de gondoskodni kell a só utánpótlásról. Figyeljünk a veszélyeztetett emberekre, mert több rosszullétre, növekvő trombózis veszélyre, az infarktusok számának szaporodására számíthatunk. Gyakran szédülünk, több mellkasi panasz, ödémásodás jelentkezhet.

Szabadtéri programok

Igazi nyaraló idő lesz, de csak óvatosan! Csak azok tervezzenek tartósabb és terhelőbb programokat a szabadba, akik edzettek, és jól bírják a plusz hőterhelést. Kerüljük a tűző napot a strandon is, és számoljunk a napszúrás igen magas kockázatával. Vizeink még viszonylag hűvösek, nagyon fontos, hogy felhevült testtel soha ne ugorjunk be a vízbe. Az enyhe árnyék nem véd az UV-sugárzás ellen, megfelelő védekezés nélkül itt is leéghetünk. A vízparton még fokozottabb a sugárzás erőssége, és arra is figyeljünk, hogy a napvédőket nem csak fürdés után kell újra alkalmazni, mert egy-két óra alatt hatásukat veszíthetik.

Közlekedés, balesetveszély

A közlekedésben a fő probléma a fokozódó hőség lesz. A napon hagyott autóban rendkívül magas, akár 60 fok feletti hőmérséklet is kialakulhat. Ez már nemcsak az emberekre és állatokra, hanem érzékenyebb eszközeikre is veszélyes. Némileg segíthet az árnyékolók elhelyezése, de jobb ha inkább nem hagyunk semmit az autóban. Indulás előtt pedig nagyon fontos a kiszellőztetés és az utastér előzetes lehűtése. Veszélyes felforrósodott autóval útnak indulni! Vegyük tekintetbe, hogy kánikulában romlanak a vezetési képességeink.

Milyen idő lesz?

Kedden a napsütésé lesz a főszerep, egy-egy jelentéktelen futó zápor néhol északkeleten alakulhat ki a megnövekvő gomolyokból. Nyugaton és északnyugaton megélénkül a délies szél. A hajnali 12-20 C-fokot követően délutánra 29 és 35 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől dagadhat a boka, vizesedhet a láb? A kardiológus elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához