Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: extrém megterhelő időjárásba ugrunk fejest pénteken

orvosmeteorológia időjárás péntek fronthatás ma frontok meteogyógyász

A terheléssel együtt a panaszok száma is növekszik.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint tovább erősödik a hőség, még napokig ez fogja meghatározni a humánmeteorológiai helyzetet.

Eddig is a kánikulától szenvedtünk, a folytatás pedig még ennél is melegebbnek ígérkezik.

Mire kell figyelni? Tovább melegszik, nehéz lesz elviselni a növekvő terhelést! A meteogyógyász® a Meteo Klinika TV-n

Pénteken ugyan frontmentes marad az idő, de fokozódó kánikulára számíthatunk, a tartós meleg pedig extrém terhelést ró a szervezetünkre. Fennáll a napszúrás, a hőguta és a kiszáradás veszélye is!

A kánikula a szívbetegek számára extrém igénybevételt, emellett pedig nem csak a beteg és idős, hanem még az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent. Az alvászavarok miatt sokan nem tudják kipihenni magukat, ez főként akkor lehet igaz, ha nagyvárosokban él. Napközben fáradt, tompa, ingerlékeny lehet, emellett tovább csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképessége is.

Az országos tisztifőorvos 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14 órától 2023. augusztus 24-ig (csütörtök) 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

A rekkenő hőségben nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, ugyanis fokozott a kiszáradás veszélye. Lehetőleg csapvizet vagy ásványvizet válasszon, a kávét és az alkoholt kerülje!

Ezen kívül az ásványi sók pótlásáról is gondoskodjon, de ezt ne az ételek túlsózásával próbálja megoldani: az enyhén sózott fogások fogyasztása javasolt ebben az időszakban. Kerülje a zsíros, fűszeres fogásokat is. A déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik! Pihenj sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat!

UV-sugárzás

11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős lesz, akár pár perc alatt is leégést szenvedhet! Ha érzékeny a bőre, használjon legalább 40-es faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje, különösen abban az esetben, ha fürdőzéssel tölti az idejét!

Időjárás pénteken

Pénteken sok napsütés ígérkezik, délután északon-északnyugaton növekedhetnek meg a gomolyfelhők, és legfeljebb itt sodródhat be egy-egy zápor, zivatar. A délies szél a Dunántúlon és északon megélénkülhet. Hajnalban 15-22 fok várható, napközben pedig 31-36 fokig melegszik a levegő.

Allergia: parlagfű és csalánfélék

A következő napokban a meleg idő miatt a pollenterhelés tovább erősödhet. A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas-nagyon magas szintet érhet el, emiatt erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében. A csalánfélék és a kenderfélék pollenjei magas szinten vannak jelen a levegőben. Alacsony-közepes szintet érhet el az üröm pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja. Az útifű és a libatopfélék pollenjei alacsony, esetenként közepes szinten lehetnek jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szintet érhet el.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakértői egy rövid listát készítettek arról, hogyan tehetjük könnyebben elviselhetővé a kánikulát kicsi odafigyeléssel táplálkozásunkat illetően.

  • Igyon bőségesen folyadékot a kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében!
  • Tudatosan alakítsa ki folyadékfogyasztási szokásait: napi tevékenységébe iktasson hosszabb-rövidebb pihenőket, és ezeket használja ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására.
  • Fogyasszon vizet és különböző ásványvizeket!
  • Díszítse, ízesítse italát szivárvány-jégkockával: gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyasszon le jégkockának és ezeket tegye a hűsítő italba. Ügyeljen arra, hogy a fogyasztandó ital ne legyen túl hideg!
  • Oltsa szomját limonádéval egyszerűen és természetesen: friss citrom vagy lime levével, karikáival ízesítse a vizet.
  • Főzzön gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteát, hűtse be, már kész is a jeges tea.
  • Forró leves helyett jólesik nyáron egy hűsítő, zamatos gyümölcsleves. Minél kevesebb cukorral édesítse, tejszín helyett natúr joghurttal tegye krémesebbé! Ha zöldségre vágyik, idényzöldségekből is készíthet hidegen fogyasztható leveseket, például hideg uborkalevest, sóskalevest, paradicsomlevest.
  • Desszertként fogyasszon friss gyümölcssalátát! A jó érett gyümölcs mellé már ne adjon cukrot.
  • Ha strandra, vízpartra megy, mindig legyen a hűtőtáskában elegendő mennyiségű folyadék
  • Gondoskodjon a gyermekek folyamatos folyadékellátásáról. Kisebb gyerekek hajlamosak elfeledkezni a szomjúságról, ezért kínálja őket rendszeresen innivalóval!
  • Ne feledkezzen meg az idősebb családtagokról sem! Idősebb korban (csakúgy, mint gyermekkorban) a szervezet hamarabb kiszárad, csökken a szomjúságérzet is. Megoldást jelenthet a reggel előre kikészített legalább 1-1,5 liter folyadék, amely egész nap szem előtt van, így folyamatosan figyelmeztet a rendszeres folyadékpótlás szükségességére.
  • Ajánlott a könnyű húsok, halak fogyasztása a túl zsíros, nehéz ételek helyett.
  • Köretként friss zöldségeket, salátákat részesítsünk előnyben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egy szájöblítéssel is kideríthetjük, van-e gond a szívünkkel?

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához