Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: hétfőn beüt a kánikula - ilyen veszélyeket rejt

valtozokor_melegben

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint több napig tartó, fokozódó igénybevétel várható, sokan meg fogják érezni!

A következő napokban kánikulai hőmérsékletekre számíthatunk, ami egyre több terhelést ró, különösen a frontérzékenyek szervezetére! Irány a kánikula!

A frontérzékenyeket figyelmezteti a Meteo Klinika! Nézze meg a meteogyógyász® mai videójában!

Hétfőn ismét frontmentes, de helyenként kánikulai nap vár ránk. A meleg nem csak az idősebbeket, hanem mindenki szervezetét megviseli, de megfelelő körültekintéssel érdemes kihasználni az igazi nyaralóidőt. Lesznek olyan tájak, ahol a hőmérséklet még nem éri el a 30 fokot, de máshol akár 31, 32 fokot is mérhetünk. A következő napon is melegebb lesz!

Amennyiben fokozottan érzékeny, akkor napközben fáradtság- és tompaságérzetet tapasztalhat, az összpontosító-képessége is romolhat. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás is többeknél felléphet, a déli órákat hűvös helyen töltve azonban kivédheti ezeket a tüneteket.

A nagy melegben sok folyadékot veszíthet, ami komoly veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás. A cukros üdítők, koffeines italok helyett válassza a hűs limonádét, a frissítő zöldteát, mentával ízesített gyümölcsleveket.

Étkezés során is pótolhatja a kiizzadt vizet hideg gyümölcsleves, lédús zöldségek formájában. Kerülje a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a vörös húsokat, puffasztó hüvelyeseket; inkább salátákat, halat fogyasszon!

Szabadtéri tevékenységek

10 és 16 óra között lehetőleg ne tartózkodjon a tűző napon, húzódjon árnyékba, a leégés mellett a napszúrás veszélye is fennáll! Napszúrás ellen kalappal, sapkával, is védekezzen, szemét pedig óvja napszemüveggel! Lenge, világos színű ruházat viselete ajánlott, melynek anyaga pamut vagy lenvászon legyen. A műszálas kerülendő, beleizzadunk, nem szellőzik a bőr, ezért irritáció léphet fel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egyszerű módszerrel leellenőrizheti a kezéről, hogy elég vizet iszik-e?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#hidratáltság

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához