Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ezért figyeljen magára csütörtökön, ha vérnyomásbeteg!

kettősfront, fejfájás, időjárás, orvosmeteorológia

Csütörtökön nem jön front, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat, például vérnyomásproblémákat és rosszulléteket is.

Az időjárás erősen befolyásolja a szervezetünket, és nagyon sokféle panaszt okozhat. Csütörtökön nem érkezik légköri front, némi alkalom nyílik szervezetünk regenerálódására. A fokozottan érzékenyeknél azonban melegfronti tünetek és vérnyomáspanaszok is jelentkezhetnek. Az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű idő lesz, de reggel kicsit hűvösen indul majd a nap. A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint az átmeneti változékonyság utóhatásaként is lehetnek komolyabb panaszok a fokozottan érzékenyeknél!

Kiugrik a vérnyomásunk! Meteo Klinika TV-n figyelmezteti a meteogyógyász® a frontérzékenyeket!

Abban az esetben, ha a melegfrontra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor akár kisebb migrént, fejfájást is tapasztalhat. Most a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kell fektetni az élénkítésre, azonban kerülje a kávé és a csokoládé fogyasztását. Emellett akár alvászavar, napközbeni fáradékonyság és koncentrálási problémák is ronthatják a fizikai és a szellemi munkavégző-képeségét is. Sokat süt majd a nap, ez pedig sok esetben ellensúlyozhatja a panaszokat.

Helyenként kifejezetten hűvös lesz a hajnal, ezeken a területeken a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élőknek felerősödhetnek a tüneteik. Reggel érdemes könnyedén, tehermentesen átmozgatni a sajgó testrészeket.

A vérnyomás- és keringési panaszok fokozódhatnak kissé, ezért amennyiben érintett, akkor délelőtt lehetőleg próbálja kerülni a nagyobb megerőltetéseket. Délutánra várhatóan jelentősen javul majd a helyzet, de akkor már a melegebb időt nehezen viselőknek lehet több tünete.

Szabadtéri tevékenységek

Az idő kedvező a nyaralók számára, a körülmények kedveznek a szabadtéri programoknak, városi sétáknak, aktív pihenésnek.

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás a tiszta időben általában nagyon erős lesz, akár 15 perc alatt is le lehet égni. Érzékeny bőrűként legalább 50-es faktorszámú naptejet használjon még akkor is, ha nem kifejezetten napozik, hanem csak hosszabb időt tölt a szabadban.

Pollenek, allergia

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonjának csúcsidőszaka, de átmenetileg enyhülhet a pollenterhelés. A pázsitfűfélék és csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte közepes-magas tartományban alakul. Helyenként közepes szintet érhet el a szelídgesztenye és az útifű virágporának mennyisége. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte közepes-magas szintet érhet el.

Időjárás csütörtökön

Csütörtökön a Dunántúlon túlnyomóan napos, míg keletebbre gomolyfelhős időre van kilátás, elsősorban az északkeleti térségben alakulhat ki rövid zápor, esetleg gyenge zivatar. Az északnyugati szél még több helyen élénk lehet. Hűvösebb lesz kicsit a reggel, 8 és 15 fok között alakulhatnak a minimumok. Délután 24 és 30 C-fok közötti csúcsértékekre van kilátás.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrén és fejfájás: hány kávét fér bele egy nap, amikor hasoghat a fejünk

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához