Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: tűzijáték az erekben is lesz vasárnap! Erre számíthat augusztus 20-án

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, fronthatás ma, augusztus 20, tüzijáték

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint az újabb hőség még az egészségeseknek is megterhelő lesz, és több napig fog tartani!

Országos kánikula köszönt be, és napról napra fokozódik az igénybevétel. Nagyon fontos védekezni ellene,

Hogyan védjük magunkat a hőterheléstől? Hasznos tanácsok a meteogyógyásztól® a Meteo Klinika TV-n

Vasárnap frontmentes, de továbbra is kánikulai nap vár ránk

A meleg nem csak az idősebbeket, hanem mindenki szervezetét megviseli, általánosak lehetnek a vérnyomáspanaszok. Fronthatás nem érvényesül a Kárpát-medence területén, de kissé tovább fokozódik a kánikula, ami komoly megterhelést jelent szervezetére.

Amennyiben fokozottan érzékeny, akkor napközben fáradtság- és tompaságérzetet tapasztalhat, az összpontosító-képessége is romolhat. Az éjszakák szerencsére hoznak némi felfrissülést. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás is többeknél felléphet, a déli órákat hűvös helyen töltve azonban kivédheti ezeket a tüneteket.

A melegben, izzadás során sok folyadékot veszíthet, ami veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás. A cukros üdítők, koffeines italok helyett válassza a hűs limonádét, a frissítő zöldteát, mentával ízesített gyümölcsleveket. Étkezés során is pótolhatja a kiizzadt vizet hideg gyümölcsleves, lédús zöldségek formájában, a dinnye is kitűnő erre a célra. Kerülje a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a vörös húsokat, puffasztó hüvelyeseket; inkább salátákat, halat fogyasszon!

Szabadtéri tevékenységek

A napszúrás veszélye fennáll, jó, ha van a fején könnyű sapka, kalap, szeme épségére pedig napszemüveggel vigyázzon! A kisgyerekre, idősekre a szokottnál is körültekintőbben figyeljen, a legmelegebb órákat pedig töltse árnyékos helyen! Az ünnepi programok alatt sem tanácsos hosszú időt a tűző napon tölteni!

UV-sugárzás

A déli órákban lehetőleg kerülje a tűző napot, ugyanis a 7-es értéket megközelítő, erős UV-sugárzás várható! Ha elengedhetetlen, hogy kint legyen a szabadban, akkor legalább 40-es, 50-es faktorszámú fényvédő szerekkel védje bőrét!

Időjárás vasárnap

Vasárnap csak kevés felhő lesz az ország nagy része felett, a napsütésé lesz a főszerep. Átmenetileg egy-egy kisebb zápor, esetleg zivatar csak elvétve fordulhat elő. Nem lesz jelentős a légmozgás. Délután 30 és 35 fok közötti csúcsértékeket mutathatnak a hőmérők.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

6 figyelmeztető tünet, amellyel azonnal kardiológushoz kell fordulni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához