Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nesze sánta itt egy púp! A hőhullám mellé ilyen front érkezik kedden

Shutterstock 2303822843

Ha a hőség nem volt elég, most még fronthatás is jön!

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a hőhullám extra terhelésére kapunk frontterhelést, ez pedig nagy veszélyeket rejt a szervezet számára! A tartós hőhullám keleten több tekintetben még romlik is, de ami nyugat felől utána érkezik, az is szokatlanul erős terhelést ró a szervezetünkre!

Keleten pokol, nyugaton hullámzó frontálzóna! Hogy lehet túlélni ezt, és a rendkívül erős egyéb humánmeteorológiai terheléséket?

Ma már rendelkezünk nagyon hatékony eszközzel az egyre több embert egyre veszélyesebben érintő időjárás-érzékenység eredményes kezelésére!

Kedden egy frontálzóna érkezik nyugatról, de előtte még a kánikula is terhel. A meleg időhöz és a fronthoz köthető panaszok egy napon belül lépnek fel! A frontálzóna nagyon lassan halad kelet felé, ezért arrafelé előtte még a hőség terhel, keleten most is lehet 36, 37 fok, de délen is 30 fok felett maradnak a maximumok. Közben zivatarok teszik változékonnyá az időt.

Ezen a napon különösen nagy igénybevétel éri a szervezetünket!

A front nyomában hidegfront jellegű tünetek jelentkeznek önnél, amennyiben arra érzékeny, az intenzív változás pedig a frontérzékenyeken kívül másoknak is megterhelő. A vérnyomás-ingadozás, keringési problémák mellett erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély. Előtte pedig a hőséghez kapcsolható tünetek, úgymint a migrén és a dekoncentráltság, valamint az elviselhetetlen fáradtság rontja a komfortérzetet.

Keleten még megterhelő lesz a hőség, de növekszik a fülledtség. Akár légzési nehézségek is kialakulhatnak, csökken a munkabíró-képessége, zivatarokban pedig az asztmások állapota romlik. A Tiszántúl mellett a középső tájakon lehetnek legintenzívebbek a halmozott problémák, emellett ott erősebb ingerlékenységet, nyugtalanságot is tapasztalhat.

Szabadtéri programok

Keleten fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a Dunántúlon ez már megszűnik. Ajánlott esernyőt bekészíteni, ugyanis szórványosan zápor, zivatar is lehet. Nagyobb viharok idején húzódjon zárt térbe, mert a szél akár faágakat is letörhet!

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás időben és térben gyorsan ingadozhat, a változékonyság miatt jelentősen csökken a leégésveszély. Inkább csak keleten lesz elengedhetetlen a magas faktorszámú fényvédő szerek használata.

Időjárás kedden

Kedden többfelé kell készülni záporokra, zivatarokra, helyenként heves zivatarokra. A légmozgás sokfelé lesz élénk, erős, zivatarok környezetében viharos. A csúcshőmérséklet 25 és 35 fok között alakulhat, 30 fok fölé még keleten, északkeleten emelkedhet a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vérrögök: véralvadásgátló mellett is lecsaphat a trombózis

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához