Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ne lepődjön meg, ha pénteken rosszkedvű lesz!

orvosmeteorológia, ízületi fájdalom, front, fejfájás

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint egyre gyakoribb lehet a fényhiány, ami a frontérzékenyeken kívül másoknál is panaszokat válthat ki.

Az időjárás-érzékenyek különösen rosszul reagálnak a fény hiányára, ha pedig ez több napig is fennáll, akkor még erősebb tüneteik lehetnek. Ha ön is álmossággal, koncentrálási problémákkal, lehangoltsággal küzd, ön is érintett lehet.

Nagy veszélyt jelent a fényhiány, főleg a frontérzékenyekre. Ezt magyarázza el mai videójában a meteogyógyász®:

Fronthatás pénteken

Pénteken ismét frontmentes, de helyenként ismét lehangoló nap vár ránk. Ingadozhat a vérnyomás, lehangoltság léphet fel, és a fertőzések terjedésének is kedvező idő lesz.

Az idősebbeknél, a keringési rendszer betegségeiben szenvedőknél a magasban zajló melegedés enyhébb panaszokat válthat ki, vérnyomás-ingadozás is felléphet. Ebben az esetben kímélje magát, kerülje a nehéz fizikai munkát, pihenjen sokat. A migrénesek szintén nehezebb napra készüljenek, és még estére sem várható, hogy jelentősen mérséklődnének a panaszaik. Az ízületi panaszokkal élőknél is jelentkezhet kisebb fájdalom, napközben ez kissé mérséklődik.

Amennyiben a magyar lakosság 78%-át érintő időjárás-érzékenyek csoportjába tartozik, akkor önnél is egész napos fejfájást, migrént, álmosságérzetet, ugyanakkor álmatlanságot idézhetnek elő a légkörben zajló változások, ezen kívül a keringési rendszer rendellenességeivel élők és a szívbetegek számára is megterhelő az időszak. Ha északon él, akkor némileg kipihentebben ébredhet, de napközben ott is egyre többeknél léphet fel figyelmetlenség és koncentrálásbeli zavarok.

A szürke, felhős vidékeken a fényhiány okozza a legtöbb baj, a korábban felsorolt problémák intenzitását is növelheti, illetve tartóssá teheti. A borongósabb órákban a kevésbé érzékenyek is tapasztalhatnak kellemetlenségeket.

Szabadtéri tevékenységek

A napos tájakon kedvezően alakul a közérzet és a hangulat, érdemes szabadtéri tevékenységeket végezni, sportolni. A hőmérséklet itt pár fokkal az átlagos felett alakul, a hőérzet csak kissé ingadozhat. A szürke időszakokban viszont kifejezetten ajánlott fény- és színterápiát alkalmaznia!

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához