Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nehézlégzést, ingerlékenységet tapasztalhat szerdán

rosszullét

Szerdán frontmentes marad az idő, de többféle tünet is jelentkezhet. A fülledt időszakokban nehézlégzés, rosszullét léphet fel, az ingerlékenység is jellemző lehet.

Az időjárás-érzékenyek számára továbbra is megterhelő a helyzet, a fülledt, változékony idő pedig az egészséges szervezetnek sem tesz jót. Ha ön is tapasztal légszomjat, fejfájást, vagy akár gyakori, ok nélküli ingerlékenységet, akkor ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Szerdán változékonyság uralja az időjárást, kettősfronti tünetek jelentkezhetnek, pedig markáns front nem lesz felettünk. Migrén és légzőszervi panaszok léphetnek fel, sokfelé tartósan alacsony lesz a komfortérzet.

Az erősen változékony időben kettősfront jellegű hatások érvényesülnek, legintenzívebben kezdetben a keleti, majd a középső területeken. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdőknek is nehéz ez az időszak: ebben az esetben vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhat, nehézlégzés is jelentkezhet.

A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a déli órákban, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

A helyenként élénk szél frissítőleg hathat, de ha fokozottan érzékeny, akkor fejfájást, nyugtalanságot tapasztalhatnak, a gyerekek is szétszórtabbak, figyelmetlenek lehetnek. Mindez a zivatarok által érintett tájakon is gyakori lehet, főként a vihar érkezése előtt válhat feszültté, ingerlékennyé.

A párás, csapadékos időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak. Sokfelé a fülledtség is rontja a komfortérzetet, a légzési nehézségekkel küzdőknek nem tanácsos hosszabb időt a szabadban tölteni. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ha érintett, akkor tartózkodjon zárt térben a vihar elvonulásáig!

Olvasson tovább! Alvásproblémák covid után: ezek az orvos tanácsai

Szabadtéri:

A nyugati határ közelében alacsonyabb lesz a hőérzet, a tartósan felhős részeken pedig a szél miatt akár fázósnak is lehet majd nevezni az időt. Ezzel szemben keleten akár a 30 fokot is megközelítheti vagy meghaladhatja a hőmérséklet. Az esernyőkre most is szükség lehet!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika