Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szerdán sokaknak ingadozhat a vérnyomása

időjárás, front

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a melegedés és a viszonylag nagy hőingás a keringési panaszokat erősítheti fel a legnagyobb mértékben.

A nyáriasra fordult időjárásban, a többfelé zivataros, az ilyenkor szokásosnál magasabb hőmérsékletű időben fokozottan megterhelő állapotok alakulnak ki, akár életveszélyes következményekkel is! Ez front nélkül is erősen megterhel mindenkit!

Sokszor lesz szükségünk arra, amit elmond a meteogyógyász®!

Fronthatás szerdán

Szerdán front nem érkezik, de a délutáni óráktól ismét sokfelé a fülledt levegő teszi próbára szervezetet, habár most az előző napokhoz képest csökken a záporok, zivatarok száma.

A frontmentes idő ellenére folytatódik az élettanilag többek számára kedvezőtlen időszak. Habár napközben kevesebb helyen lesznek záporok, a levegő páratartalma így is növekszik, fokozódik a fülledtség. Melegedés is zajlik, 25 fok felett alakul a csúcsérték.

Az összetett helyzet miatt humánmeteorológiailag inkább csak akkor lehetnek könnyebb napja, ha a kifejezetten a markáns légtömegcserékre érzékenyek csoportjába tartozik. A nap első felében csak átmenetileg csökkenhetnek az esetlegesen fennálló keringési panaszai, de a pihentetőbb alvás után azért némiképp könnyebben indulhat a napja. Délután aztán előbb csak délkeleten, majd máshol is egyre intenzívebb vérnyomásproblémákat, vérnyomás-ingadozást tapasztalhat. Ezen kívül akár légszomj, rosszullét is felléphet.

Amennyiben fokozottan érzékeny, akkor enyhébb fejfájásra is készüljön, a megnövelt folyadékbevitelt a kánikulamentes idő ellenére se csökkentse. Ásványvizet, csapvizet fogyasszon, napi 2-3 litert.

Pollenhelyzet

A fűfélék virágpora, úgymint a pázsitfűfélék és a csalánfélék okozzák a legtöbb panaszt. Ha allergiás ezekre a növényekre, akkor lehetőleg csak kora reggel, vagy estefelé sportoljon a szabad levegőn, illetve ne szárítsa, szellőztesse odakint a ruhákat és az ágyneműt.

Milyen idő lesz szerdán?

Szerdán az ország északi felén számíthatunk több napsütésre, hazánk déli-délkeleti részén viszont erőteljesebb lehet a gomolyfelhők képződése. Itt helyenként átmeneti záporok, zivatarok is kialakulhatnak, de kezdetben a nyugati tájakon is előfordulhatnak futó záporok. Élénk, néhol erős lökések kísérhetik a jellemzően északkeleti irányú szelet. Délutánra 25 és 30 fok közé melegedhet a levegő.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Változékony időjárás: ennyi idő kell az alkalmazkodáshoz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Asztma

Forrás: meteoklinika/idokep
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához