Ezeket látta már?

Halálközeli élmények: ezt mesélik, akik "visszatértek"

shutterstock 192906149

Arról számoltak be, hogy elszakadtak a testüktől, és fájdalom vagy szorongás nélkül, kívülállóként szemlélték a velük történő eseményeket.

A halál elkerülhetetlensége rengeteg szorongást okoz nekünk, halandóknak, de az új kutatások, amelyekben olyanok is részt vettek, akik visszatértek a küszöbről, feltárják, hogy az elmúlás élménye kevésbé nyomasztó, mint azt sokan gondolnánk. A szívmegállást követően kardiopulmonális újraélesztésen (CPR) átesett betegek megkérdezése után a kutatók azt találták, hogy minden ötödiknek volt világos halálélménye, annak ellenére, hogy nem számított ilyesmire.

Ezt mesélték a túlélők

A tanulmányban 567 olyan ember vett részt, akiknek a szíve leállt a kórházban, mielőtt az orvosok elvégezték volna a sürgősségi eljárást, hogy megakadályozzák távozásukat. Míg kevesebb mint 10 százalékuk gyógyult meg annyira, hogy kiengedjék a kórházból, azok, akik túlélték a megpróbáltatásokat, arról számoltak be, hogy elszakadtak a testüktől, és fájdalom vagy szorongás nélkül, kívülállóként szemlélték a velük történő eseményeket.

Mások azt mondták, hogy képesek voltak felmérni és értékelni az életüket, miközben látszólag eszméletlenek voltak, megfelelve a régi közhelynek, miszerint az életünk filmje lepereg a szemünk előtt, amikor meghalunk.

A kutatók azonban ahelyett, hogy egyszerűen csak a majdnem eltávozottak vallomásaira hagyatkoztak volna, a betegek agyhullám-aktivitási mintázatait is elemezték az újraélesztés alatt. Ennek során aktivitási csúcsokat észleltek, beleértve a gamma-, delta-, théta-, alfa- és béta-hullámokat, amelyek jellemzően tudatos folyamatok során keletkeznek. Meglepő módon ezek az aktivitáskitörések az újraélesztésig egy óráig is jelen voltak, annak ellenére, hogy ebben az időszakban a betegek nem mutattak életjelet.

"Ezek a felidézett tapasztalatok és az agyhullám-változások az úgynevezett halálközeli élmény első jelei lehetnek, és most először rögzítettük őket egy kiterjedt tanulmányban" - mondta a tanulmány szerzője, Sam Parnia közleményében .

"Eredményeink bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a halál szélén és kómában lévő emberek egyedülálló belső tudatos élményen mennek keresztül, beleértve a szorongás nélküli tudatosságot."

Az adatokat az AWARE II (AWAreness during Resuscitation) klinikai vizsgálat részeként gyűjtötték össze, és az első AWARE tanulmányt követik , amelyet 2014-ben tettek közzé. A korábbi kutatási kör során a szerzők 101 CPR-túlélőt kérdeztek meg, akiknek 46 százaléka. azt mondták, emlékeznek az élményre.

Ezek az emlékek hét fő kognitív témát foglaltak magukban,

  1. a ragyogó fény meglátását,
  2. a deja-vu érzését,
  3. nyugalomérzést
  4. az életesemények felidézését
  5. a családtagokkal való találkozást
  6. néhány túlélő azt mondta, hogy állatokat vagy növényeket látott,
  7. míg mások arról számoltak be, hogy féltek, erőszakot vagy üldöztetést éltek át

2019-ben a kutatók újabb interjúk eredményeit mutatták be

Az interjúalanyok tapasztalatait a szívleállást túlélők nyilvántartásával összevetve kiderült, hogy az újraélesztettek 95 százaléka, akik emlékeztek rá, örömet és békét tapasztalt , 86 százalékuk fényt látott, és 54 százalékuk áttekintette életének fontosabb eseményeit. Miután visszahozták az örök szakadék széléről, 95 százalékuk azt mondta, hogy az esemény pozitív irányba változtatta meg őket.

A legfrissebb eredményeket kommentálva Parnia kifejtette, hogy „ezek a világos tapasztalatok nem tekinthetők egy rendezetlen vagy haldokló agy trükkjének, hanem inkább egyedülálló emberi tapasztalatnak, amely a halál küszöbén jelenik meg”.

A kutatók szerint az agy egy gátlástalanításnak nevezett folyamaton mehet keresztül amikor meghalunk, ami olyan folyamatok özönét eredményezi, amely hozzáférést biztosít a tudat legmélyebb rétegeihez.

Nehéz megmondani, hogy ez pontosan miért történik, bár Parnia ragaszkodik ahhoz, hogy a jelenség „érdekes kérdéseket vet fel az emberi tudattal kapcsolatban, még halálkor is”.

A tanulmányt az American Heart Association tudományos ülésein mutatták be.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen a láb, ha mélyvénás trombózisa van - 5 jel, amire figyeljen

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

halál

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához