Ezeket látta már?

Étrend-kiegészítőt szed és panasza van? Itt jelentheti be a nemkívánatos hatást

panasz nemkívánatos hatás étrend-kiegészítő vitamin

Bejelentő felület indult fogyasztóknak és egészségügyi szakembereknek.

Jelentős lépés az étrend-kiegészítők biztonságos alkalmazása ügyében, hogy mostantól elindult a nutrivigilancia.hu weboldal.

Az online felületen, amely a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klinikai Gyógyszerészeti Intézete, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködésében készült el, bárki be tudja jelenteni, ha étrend-kiegészítő alkalmazása során nemkívánatos hatást tapasztalt.

A bejelentéseket szakmai szempontból értékelik, elemzik. Az étrend-kiegészítők egy része esetén az alkalmazással kapcsolatos első humán tapasztalatok a piacra kerülés után keletkeznek. A jelzések (és azok hiánya egyaránt) sok információval szolgálnak, s hozzájárulhat az esetleges problémák azonosításához és kiküszöböléséhez.

"Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek megjelenésükben sokban hasonlítanak a gyógyszerekhez, mert koncentrált formában (például kapszula, tabletta) tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, valamint egyéb, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező összetevőket. Ebből következik, hogy alkalmazásuk során esetenként nem kívánatos hatások (mellékhatások) jelentkezhetnek. Az ok lehet egyéni érzékenység, a termék összetételéből adódó hatás vagy egyéb feltételezett mellékhatás." - olvasható a honlapon.

Fontos! Amennyiben az étrend-kiegészítő alkalmazása során tapasztalt nemkívánt hatás nem szűnik meg a termék fogyasztásának abbahagyásával, forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nincs vita: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyit szedjen belőle

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vitamin

Forrás: Nutrivigilancia
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához