Ezeket látta már?

Elárasztották a házak környékét a harapós csipkéspoloskák

shutterstock 1134116825

A globális felmelegedésnek köszönhetően új poloskafajok jelentek meg Miskolcon is, amelyek nem kis bosszúságot okoznak a városban élőknek.

Többek között ilyen a csipkéspoloska, amely hajlamos elárasztani például a balkonajtókat és -falakat, vagy ablakmélyedéseket. A rovar a nevét kinézetéről kapta, hiszen a szárnya csipkére emlékeztet és csak pár milliméteres, de „harapni” is tud.

Betegséget nem terjeszt

- Az utóbbi néhány évben jelent meg országunkban az észak-amerikai mérsékelt égövből származó tölgy csipkéspoloska, főként a nemzetközi kereskedelem miatt – nyilatkozta korábban a boon.hu-nak Paulovkin András entomológus.

- Az apró, 2-4 milliméteres testméretű rovar a falevelekre a nyálából apró golyókat képez, azon a helyen elsárgul a levél. Ennek közeli rokona a platán csipkéspoloska, amely már régebb óta él hazánkban. Ahogy a nevükből is kiderül, főleg két gyakori fafaj kártevői. A tölgy csipkéspoloskák az utóbbi időszakban tömegesen elszaporodtak. Kirándulások alkalmával, illetve városi környezetben is előfordul, hogy rákerülnek az emberekre. Néha próbaszívásokat végeznek a bőrön, ez azonban nem csípés, tehát nem veszélyes, bár kellemetlen, mivel a poloskák növényi nedvekkel táplálkoznak. Humán fertőzéseket sem tudnak terjeszteni.

Egy élősködők irtásával foglalkozó helyi szakembert is megkérdeztünk, hogy mit tehetünk házilag a kellemetlen vendégek ellen.

A rovarirtó működik

- Ezért a hatékony, nagy tömegű irtására még nincs kidolgozott módszer. Úgyhogy ilyen megrendelést nem is vállalok, ahogy a repülő erdei csótányok ellen sem tudok könnyen fellépni. – nyilatkozta a boon.hu-nak Kiss János bogármérnök.

- Viszont a többi, nagyobb mezei poloskafaj - kínai, zöld bogyómászó, márványpoloska - irtását behatóan ismerem, amelyek ősszel a belső terekbe is beveszik magukat, hogy később ott teleljenek át. Amit a csipkéspoloskáról tudok, az az, hogy ez a legkisebb poloskafaj, amely a közelünkben él és meg is harapja az embert. Alapvetően fák élősködője, így hiába irtjuk ki az éppen a teraszunkon tartózkodó rovarokat, egy idő után újak érkeznek a helyükbe és a felmelegedett falra odaülnek. Ezek olyan nőstények, amelyek télre szeretnék elvermelni magukat.

A csipkéspoloskák ellen a klasszikus rovarirtó szerek is jók, de a legfontosabb a mechanikus védelem.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek? Itt a válasz!

Forrás: boon.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához