Ezeket látta már?

Programozott sejthalál: ilyen gyorsan történik meg!

halál sebessége, kutatás, daganatképződés

A többsejtű organizmusoknál természetes folyamat, hogy a sejtek feláldozzák magukat a szervezet egészséges működésének fenntartása érdekében. De nem mindegy, mikor.

A sejtek maguk indítják be a programozott sejthalált, mely rendszerint a sejt szétesésével zárul. Ez a celluláris folyamat már magzati korban is jelen van, például az ujjak kialakulásában az anyaméhben. A kifejlett élőlényeknél a programozott sejthalál elengedhetetlen a daganatképződés megakadályozására vagy a vírusok inváziójának megfékezésére.

Korábban ismert volt, hogy ha a programozott sejthalál beindul, a jel gyorsan terjed a sejten belül. James Ferrell, a kaliforniai Stanford Egyetem kutatója szerint azonban eddig senki sem vizsgálta, pontosan hogyan is terjed ez a jel.

A kutatók kimutatták, hogy a sejthalál nem a hagyományos kémiai szignálként terjed a sejten belül, hanem úgynevezett "triggerhullámként". Ez azt jelenti, hogy a sejt egyik részének önmegsemmisítése kiváltja az azt követő rész önpusztítását. Ezt a jelenséget triggerhullámként már ismerjük az ingerület idegsejtek általi továbbításából vagy az erdőtüzek terjedéséből.

A kutatók a felfedezést békák petesejtjein végzett kísérletekkel érték el, ahol a sejtek citoplazmáját – azaz a sejteket kitöltő folyadékot – vizsgálták. A folyamatot egy vékony csőben követték, és megfigyelték, hogy a triggerhullám sokkal gyorsabban terjedt, mint a kémiai szignál.

A kutatás eredményeit a Science magazinban publikálták.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Akárcsak egy filmben! DNS-ből készítettek processzort

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

Forrás: eurekalert
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához