Ezeket látta már?

Prosztatarák: elegáns motorosok vonulnak fel a férfiak egészségéért

prosztata férfiegészség motoros felvonulás

Több száz elegáns motoros hívja fel a figyelmet Budapesten a férfiegészség megőrzésének fontosságára.

Május 19-én ismét több száz elegáns motoros hívja fel a figyelmet Budapesten a férfiegészség megőrzésének fontosságára. A The Distinguished Gentleman’s Ride (DGR) jótékonysági rendezvénysorozat célja nem csupán az egészségtudatosság növelése, hanem adományok gyűjtése is a prosztatarák kutatását, megelőzését és a férfiak mentális egészségének megőrzését is támogató Movember Alapítvány számára. A megmozduláson az elmúlt 10 évben itthon több mint négyezren vettek részt, a szponzori felajánlások összege pedig meghaladta a 75 ezer dollárt.

Idén immár tizenegyedik alkalommal gyűlnek össze a vintage és klasszikus stílusú motorok szerelmesei a DGR magyar futamán, hogy felhívják a figyelmet a férfiak egészségének megőrzésére. Ezzel csatlakoznak ahhoz a világ 105 országában megszervezett globális kezdeményezéshez, amelynek keretében a résztvevők a jó hangulatú közös motorozás mellett igyekeznek jótékony célokra is adományokat gyűjteni.

Ezért fontos a prosztatarák szűrés

A prosztatarák a férfiaknál a második leggyakrabban előforduló ráktípus, és összességében a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés a világon.[1] Magyarországon a férfiak körében a prosztatarák az egyik vezető daganatos kórkép: minden 100 magyar férfi közül átlagosan kilencnél alakul ki prosztatarák 74 éves koráig.[2] Hazánkban évente több mint 4500 új esetet diagnosztizálnak, amelynek következtében 1300 férfit vesztünk el prosztatarákban.[3] Az európai összehasonlításban is magas halálozási arány oka, hogy itthon az érintettek nagy része későn, a betegség áttétes stádiumában kerül orvoshoz, ezért fontos, hogy minél többen, minél előbb vegyenek részt prosztatarákszűrésen.

Ahogy az eddigi felvonulásokon már megszokhattuk, a rendezvényen a magyar közéleti szereplők is nyeregbe szállnak, hogy képviseljék és népszerűsítsék ezt a nemes ügyet. A vezérmotoros idén Rákóczi Feri lesz.

Még lehet csatlakozni és motorozni a jó ügyért

A budapesti DGR-felvonulást 2024. május 19-én rendezik meg. A résztvevők elegáns öltözetben, a főváros nevezetességei mellett elhaladva tesznek meg egy ünnepélyes kört.

Csatlakozni és adományozni a The Distinguished Gentleman’s Ride hivatalos weboldalán lehet. Az eseményre a jelentkezés folyamatos, a szervezők minden adományt és támogató adománygyűjtést szívesen fogadnak – akár motorozás nélkül is.

A felvonulásról

A Distinguished Gentleman’s Ride-ot Sydney-ben indította útjára Mark Hawwa. A felvonuláshoz egy fotó adta az ötletet, amelyen a „Reklámőrültek” című sorozat főszereplője, Don Draper a legjobb öltönyében ül egy klasszikus motoron. Mark úgy érezte, hogy egy tematikus felvonulás segíthet a motorosokról élő negatív előítéletek oldásában, egyben jó közösségteremtő alkalom is lehet a motorok kedvelőinek. A felvonuláson 2012 óta világszerte 121 ország több mint 500 ezer résztvevője eddig 45 millió dollárt meghaladó adományt gyűjtött össze jótékony célokra. A prosztatarák kutatásáért, megelőzéséért és a szűrések elterjedéséért küzdő Movember Foundation 2016 óta a DGR hivatalos jótékonysági partnere.

A prosztatarák főbb tünetei

A prosztata (dülmirigy) egy mirigyes szerv a férfiakban; feladata, hogy tápanyagban gazdag váladékot termel a hímivarsejtek számára. A szelídgesztenye alakú és nagyságú prosztata a húgyhólyag alatt és a végbél előtt, a hímvessző gyökénél helyezkedik el.

A prosztatarák lassan növekszik, a korai időszakban (évekig) rendszerint nem okoz tüneteket, ezért nehéz időben felismerni. Néhány típus agresszíven terjed, ami súlyos megbetegedéshez, halálhoz vezethet.

A növekedése során az alábbi tünetek jelenhetnek meg:

  • gyakori vizelés, különösen éjjel;
  • hirtelen jelentkező vizelési inger;
  • nehezen induló vizelés;
  • vizeletvisszatartási nehézség;
  • gyenge, vagy vizelés közben időnként megszakadó vizeletsugár;
  • fájdalmas, égető érzés vizelés közben;
  • vér megjelenése a vizeletben vagy az ondóban.

Az előrehaladott, áttétekkel járó betegség esetén jelentkezhet:

  • deréktáji fájdalom,
  • merevség, fájdalom a csípőben vagy a comb felső részében.

A kor előrehaladtával gyulladás vagy jóindulatú megnagyobbodás miatt is megnövekedhet a prosztata, panaszok esetén fontos a kivizsgálás a prosztatarák és a jóindulatú elváltozás elkülönítése érdekében!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megnagyobbodott prosztata: nagy gond lehet belőle, ha nem kezelik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

prosztatarák

[1] Prostate cancer statistics | World Cancer Research Fund International (wcrf.org)

[2] Prostate Cancer Rates by Country 2024 (worldpopulationreview.com)

[3] https://kormany.hu/hirek/egeszsegugyi-szakmai-iranyelv-keszult-a-prosztata-daganatok-nuklearis-medicina-diagnosztikai-es-terapias-ellatasarol

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához