Ezeket látta már?

Kitartanak a rákbeteg munkavállalók mellett: egy év bérfenntartást, munkahely-megtartást és támogatást adnak

rák, daganat, munka, munkahely , támogatás

A kezdeményezés célja az is, hogy a betegséggel küzdő munkavállalók bátrabban forduljanak segítségért.

A Sanofi Magyarország nemzetközi kezdeményezést indított, hogy segítse a rákkal küzdő munkavállalóit. A "Cancer&Work: Acting Together" program célja, hogy szociális, mentális és anyagi támogatást nyújtson az érintetteknek, ideértve akár tizenkét hónapos munkabérkiegészítést és egészségpénztári támogatást is.

Mi ez program?

A program arra ösztönzi az érintetteket, hogy merjenek segítséget kérni, és biztosítja számukra a maximális rugalmasságot a munkarendjükben, valamint mentális támogatást. Ehhez speciálisan képzett önkéntesek állnak rendelkezésre, akik segítik őket a diagnózis felállításától kezdve egészen a munkába való visszatérésig.

A Munkavállalói Segítségnyújtási Program keretében a dolgozók pszichológiai támogatást is kérhetnek a hét minden napján, éjjel-nappal.

A program célja, hogy felkészítse a vezetőket arra, hogyan tudják támogatni a daganatos betegségben szenvedő kollégáikat. Emellett olyan tudásanyagot biztosítanak, amely segít eligazodni az elérhető juttatási és támogatási lehetőségek között.

Az anyagi támogatáson túl a dolgozók a lehető legnagyobb rugalmasságot élvezhetik a munkarendjükben, hogy egészségügyi állapotukat minél jobban össze tudják egyeztetni a munkájukkal. A program a pénzügyi támogatáson túl az érintettek mentális támogatására is kiterjed. Speciálisan képzett önkéntes kollégák állnak rendelkezésre azzal a céllal, hogy segítsék kollégáikat a diagnózis felállításától a kezeléseken át a munkába való visszatérésig.

„Büszke vagyok rá, hogy egy olyan kezdeményezést indítottunk, ahol biztosítani tudjuk az érintett kollégáknak, hogy teljes mértékben a gyógyulásukra tudjanak koncentrálni, ne kelljen aggódniuk a munkahelyükért és mielőbb gyógyultan térhessenek vissza a munkájukhoz. Arra törekszünk, hogy a daganatos betegséggel élők minél szélesebb körű támogatásban részesüljenek, és tudják, a munkahelyükön sincsenek egyedül. Nagyon örülök, hogy a program ugyan csak most indult, máris egyre többen jelentkeznek önkéntesnek Magyarországon is, ami mutatja, hogy munkatársaink elkötelezettek a betegségben érintettek támogatása iránt.” – mondta Rajkovics Rita, a Sanofi HR igazgatója.

A hálózat önkéntesei közül sokan személyes tapasztalattal rendelkeznek a daganatos megbetegedésekről; ez a kapocs biztonságos teret teremt a tapasztalatok egosztásához, a rendelkezésre álló erőforrások megismeréséhez és támogató kapcsolatok kiépítéséhez. A Munkavállalói Segítségnyújtási Program (Employee Assistance Program, EAP) keretében az érintett munkavállalók valamennyi országban a hét minden napján, a nap 24 órájában külső szakértők pszichológiai támogatását is igénybe vehetik.

Kutatások szerint a rákkal diagnosztizált emberek jelentős része elveszítheti munkáját, ezért fontos a munkahelyi reakció és támogatás jelentősége. A program célja az, hogy segítsen megelőzni az elbocsátásokat és támogassa az érintetteket abban, hogy sikeresen kezeljék a betegséget és visszatérjenek a munkába.

A rákkal diagnosztizált munkaképes korú emberek száma szerte a világon igen jelentős:

· Magyarországon 2020-ban a rákkal diagnosztizáltak 39%-a 20-64 éves volt. Ugyanebben az évben Franciaországban az újonnan rákkal diagnosztizált 400 ezer ember közül megközelítőleg 160 000 volt munkaképes korú, míg az Egyesült Királyságban mintegy 900 ezer munkaképes korú ember él daganatos megbetegedéssel.

· 2020-ban Magyarországon összesen 772 ezer beteget diagnosztizáltak, ebből 30 ezer volt munkaképes korú.

· Egy 2023-as kutatás szerint az emberek 35%-a látja úgy, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedőket általában megbélyegzik a munkahelyen. (Cancer and Careers és a Harris Poll, USA). Ugyanezen felmérés alapján 78% érezte úgy, hogy a munkáltatói támogatásban részesülő, rákkal diagnosztizált munkavállalók nagyobb valószínűséggel jól boldogulnak a munkahelyükön.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

5 leggyakoribb érzelmi szakasz, amit átélünk rákdiagnózis után

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához