Ezeket látta már?

Rák: új terápiával bővülhet a vérképzőszervi daganatos betegségek kezelése

A limfóma egy jól kezelhető daganatos betegség, ha időben felfedezik

A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében kialakították a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, a CAR-T kezelés szakmai feltételeit.

Ez az új terápia egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lehet eredményes. Az Európai Unió 1,299 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő támogatásából a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, júniusban záró EFOP-5.2.6-20-2020-00010 sz. projektnek köszönhetően a CAR-T technológiához szükséges eszközök és szakmai tudás már hazánkban is rendelkezésre áll.

A CAR-T kezelés a sejtterápiát és az immunterápiát ötvöző innovatív eljárás, amely bizonyos hematológiai daganatos betegségek kezelésében – így a gyermekkori akut limfoblasztos leukémia és a felnőttkori diffúz nagy B-sejtes limfóma kórképek kezelésében – eredményesen alkalmazható.

Az eljárás során a kezelést végző orvosszakmai és kutatócsoport a betegek saját immunsejtjeit vértezi fel daganatfelismerő és daganatsejt-pusztító tulajdonságokkal. A terápia első lépéseként a szakemberek speciális eljárással immunsejteket nyernek a betegtől. Ezután a kinyert sejtek genetikai állományának módosításával képessé teszik azokat a daganatos sejtek felismerésére és elpusztítására.

A génmódosítással előállított immunsejtek a kezelés elnevezését adó CAR-T sejtek, melyek a beteg vérkeringésébe infúzión keresztül visszajuttatva hatékonyan képesek felvenni a harcot a daganatsejtekkel.

A világszínvonalú innovatív terápiás eljáráshoz speciális eszközökkel felszerelt laboratórium és magas szintű szakmai ismeretek szükségesek. A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Közép-Európa egyik legnagyobb felnőtt és gyermek őssejt transzplantációs központjaként jelentős őssejt- és sejtterápiás kezelési tapasztalattal rendelkezik a vérképzőrendszeri daganatok kezelésében. Nemzetközi együttműködésben, az „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” elnevezésű program célja az, hogy hazánkban lehetőség nyílhasson a legkorszerűbb sejtterápiás kezelések, ezen belül CAR-T kezelés bevezetésére és alkalmazására az onko-hematológiai betegek ellátásában.

A projekt 2,5 éves időtartama alatt 1,299 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő uniós támogatásból nem csupán a CAR-T technológiához szükséges „high-tech” laboratórium felállítása történt meg, hanem a kezeléshez szükséges nemzetközi tudományos szakismeretek megszerzése és hazai adaptálása, valamint a helyes sejtelőállítási gyakorlat elsajátítása is.

Magyarországon a sejtterápiás lehetőségek jelenleg korlátozottan állnak rendelkezésre. Célunk, hogy a hazai, hagyományos kezeléssel nem gyógyítható, hematológiai daganatos betegségben szenvedők a közeli jövőben, régiótól függetlenül hozzájuthassanak ehhez a gyógyulási esélyeiket növelő innovatív, személyre szabott terápiához.

A projektről bővebb információt a: www.dpckorhaz.hu oldalon olvashatnak.

Ezeket a cikkeket olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Végstádiumú rák: ezek a jelölések jelzik a leleten

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rák kimutatása vérből, vizeletből: ezek a laborértékek jelezhetik a tumort

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#leukémia

Forrás: Well PR ügynökség
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához