Ezeket látta már?

Meghalt Sandra Bullock párja, Bryan Randall - ez a betegség okozta a halálát

sandra bullock, bryan randall, halál, izomsorvadás,

A férfi 57 éves volt, évek óta idegsorvadásos betegséggel küzdött.

"Nagy szomorúsággal tudatjuk, hogy augusztus 5-én Bryan Randall békésen elhunyt, miután 3 évig tartó harcot vívott az ALS-szel" - nyilatkozta a családja. "Bryan korán úgy döntött, hogy titokban tartja az ALS-t, és mi, akik szerettük, mindent megtettünk azért, hogy teljesítsük a kérését." - írta a család a People-nek eljuttatott nyilatkozatban.

"Rendkívül hálásak vagyunk azoknak a fáradhatatlan orvosoknak, és azoknak a csodálatos ápolónőknek, akik a szobatársainkká váltak, és gyakran a saját családi életüket áldozták fel, hogy velünk lehessenek" - tette hozzá család.

"Most kérjük, tartsák tiszteletben a magánéletünket, hogy gyászolhassunk, és megbékéljünk azzal, hogy el kell búcsúznunk Bryantől."

Bullock és Randall 8 éve ismerkedtek meg a színésznő fiának születésnapi partiján, ahol Randall fotósként volt jelen.

sandra bullock, bryan randall, halál, izomsorvadás Sandra Bullock Bryan Randallal 2018-ban Forrás: Getty

Mi az ASL?

Az myotrófiás laterálszklerózis egy olyan izomsorvadásos betegség, ami a központi idegrendszert mozgató idegsejtek pusztulása miatt az akaratlagos izmok - amelyek többek között a mozgás, beszéd, nyelés és légzésért felelősek - fokozatosan elgyengülnek, végül elsorvadnak. Az izomzavarok jellemzően a felső végtagból indulnak és haladnak a törzs, majd a fej felé. De mindez kezdődhet a nyelésért és beszédért felelős izmoktól is. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. A szemizom és a szívizom rendszerint a végstádiumig működőképes.

A betegség kiváltó oka nem ismert, nem gyógyítható, de az életminőség javítása kezelésekkel lehetséges. ASL okozta halálát többek között Stephen Hawkingnak és Mao Ce-tungnak is.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezeket a tüneteket figyelje a gyermeken! Az időben felismert SMA életeket menthet

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

izomsorvadás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához