Ezeket látta már?

A hónapban újraindul az újszülöttek ingyenes SMA-szűrése

SMA szűrés itthon ingyenes újból újszülött

Magyarországon december 31-én éjfélkor leállt az újszülöttek ingyenes SMA-szűrése, ami a márciustól újraindul.

A vizsgálat visszamenőleges kérhetősége

Amint bejelentették az újszülöttek ingyenes SMA-szűrését, természetes, hogy sok szülő érdeklődik afelől, hogy azok a kisbabák, akik 2023. december 31-e és 2024. március 1-je között születtek, utólag is kérhetik-e a vizsgálatot.

A SMA Izomsorvadásos Betegek Magyarországi Egyesülete biztosítékot adott mindazoknak, akik hasonló kérdéssel fordultak hozzájuk. A szervezet megerősítette, hogy a szűrés visszamenőlegesen is kérhető, és a szülőknek 2024. április 30-ig van lehetőségük jelezni az igényüket. A folyamat egyszerű: a védőnőnél vagy házi gyermekorvosnál kell jelezni az igényt, és ezt követően a szülőknek ki kell tölteniük és alá kell írniuk a szülői adatvédelmi nyilatkozatot. Az orvos vagy védőnő ezután elektronikusan eljuttatja az adatokat a szűrőközpontba.

Ez az intézkedés lehetővé teszi, hogy azok a családok, akik kisbabájuk születésekor esetleg lemaradtak volna a szűrőprogramról, most pótolhassák a hiányosságot. A visszamenőleges kérhetőség révén a szülőknek és az újszülötteknek egyaránt biztosított a lehetőség a korai diagnózis és a szükséges kezelések időben történő megkezdésére.

Fontos, hogy az érintettek minél hamarabb jelezzék az igényüket az orvosuk vagy védőnőjük felé, hogy biztosítsák az időben történő intézkedést és a gondoskodást az egészségügyi szakemberek részéről. Az SMA-szűrés ezen kiterjesztett lehetősége segíthet abban, hogy senki ne maradjon le a szükséges ellátásról és támogatásról.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egy életen át SMA-val: a kezelés már elérhető, most a rehabilitáció a cél

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

SMA kezelése

Forrás: gyerekszoba
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához