Ezeket látta már?

Reggel még csak a gyomra fájt, estére meghalt a 40 éves apa, infarktusa volt

szívroham tünete, gyomortáji fájdalom, légszomj szívinfarktus

Az Országos Mentőszolgálat tragikus kimenetelű mentésről számolt be: a fiatal családapa gyomortáji fájdalomról panaszkodott már kislánya reggeli etetésnél is, de nem gondolta, hogy komoly a baj.

Az OMSZ közösségi oldalán osztotta meg a szomorú mentés történetét, ami a napokban esett meg:

"Több mint másfél órán keresztül küzdöttek hiába bajtársaink egy 40 év körüli férfi életéért az egyik budapesti lépcsőházban az év első napjaiban, már nem tudtak segíteni. A fiatal családapa gyomortáji fájdalomról panaszkodott már kislánya reggeli etetésnél is, de nem gondolta, hogy komoly a baj. A fájdalom azonban napközben egyre erősödött, így délután ismét megemlítette feleségének, hogy nem érzi jól magát és már levegőt is nehezebben kap. Az aggódó asszony hosszas kérlelésére végül családostól indultak el kórházba, ám a földszintre érve a férfi összeesett, ezért mentőt hívtak.

A rémült nő, még a hordozóban levő 5 hónapos csecsemőjének hangos sírása ellenére sem esett pánikba és végig pontosan követte a mentésirányító utasításait. Miután kiderült, hogy a beteg nem lélegzik, a telefonon kapott instrukciók szerint megkezdte férje újraélesztését. A perceken belül kiérkező mentők emelt szinten folytatták az ellátást és még a lehetetlent is megpróbálták, de a férfi életét nem sikerült megmenteni.

Részvétnyilvánítás után, a mentők az eset kapcsán arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nem csak stressz hatására, munkában, sportolás vagy mozgás során, hanem akár otthoni pihenés alatt is kialakulhat szívinfarktus. Bár hirtelen is jelentkezhet, sokszor órákkal, napokkal vagy már hetekkel korábban figyelmeztető jelek alakulnak ki, amik felismerése életmentő lehet

Szívinfarktus tünetei:

  •  Nyomásérzés a mellkas közepén, esetleg furcsa teltségérzés, vagy szorító mellkasi fájdalom, ami több percen keresztül fennáll;
  •  Kisugárzó fájdalom a mellkasból a váll, a kar, a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába;
  •  Egyre sűrűsödő mellkasi fájdalmak;
  •  Folyamatosan fennálló fájdalom a has felső részén;
  •  Légszomj;
  •  Izzadás;
  •  Megsemmisülés érzés;
  •  Ájulás;
  •  Hányinger, hányás."

Az említetteken túl az alábbi tünetek is jelezhetnek infarktust:

  1. szokatlan fáradékonyság
  2. alvászavar
  3. szorongás
  4. szórakozottság
  5. gyomorrontásszerű fájdalom

Szívinfarktus tünetei esetén azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt! A mentők kiérkezéséig lehetőleg félig ülő helyzetben, teljes fizikai nyugalomban várjon, kerülve a felesleges megterhelést.

Az infarktusról itt olvashat:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel a 9 tünettel jobb, ha kardiológushoz fordul!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívinfarktus

Forrás: Országos Mentőszolgálat
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához