Ezeket látta már?

Újabb fordulat jöhet az óraátállítás ügyében!

óraátállítás

Az eredeti téli, vagy a nyári időszámítás a jobb? Most egy újabb szempont is közre játszhat a döntés meghozatala során.

Azok, akik a kronobiológiai érveket veszik alapul, az óraátállítás eltörlése mellett voksolnak, azonban most a gazdasági szempontok is beléphetnek a képbe.

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke emlékeztet arra, hogy körülbelül 60 ország nem állítja át az órát, és további 70 még gondolkozik azon, hogy eltörölje, miközben az EU-ban régóta vita tárgyát képezi a kérdés.

Nagyon sokan - közöttük mi magyarok is - a nyári időszámítást preferálják, számítva arra, hogy a korai sötétedést megelőző nappali világosság tovább tarthat. A téli verzió hívei pedig a kora reggeli sötétség meghosszabbodása miatt berzenkednek. A kronobiológia és az alvástudomány a hosszú évmilliókon keresztül kialakult, és a cirkadián ritmusunknak leginkább megfelelő téli változatot preferálják. G. Németh György megjegyzi:

Elképzelhető, hogy az óraátállítás eltörlését támogató kronobiológiai érveket fölülírhatják a jelenlegi energiabiztonsági és gazdasági szempontok.

Az Alvásszövetség azt is hozzáteszi, hogy az első nemzetközi olajválságot megelőzően az általánosan érvényben lévő standard időszámítás volt a célszerű választás, de jelenleg hasonló, ha nem még súlyosabb energiaválság van kibontakozóban, így ennek időszerűsége kérdésessé válhat.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: OS (Országos Sajtószolgálat)
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához