Ezeket látta már?

Folytatódik a harc: tovább növekedenek a kórházi várólisták

várólista, kórház, tömeg, egészség, lista

Magyarországon átlagosan közel 9 hónap a várakozási idő térprotézis műtétre, míg csipőprotézis esetén ez az időszak 6 és fél hónapot tesz ki.

Az országos átlagon túlmutatóan egyes intézményekben a térprotézis műtétekre akár több mint 20 hónapot is várni kell. A pandémia idején a nem életmentő beavatkozások elhalasztása súlyosbította a helyzetet, azonban 2023 elején tapasztalt csökkenés 2024 elejére ismét megfordult. A hosszú várakozási idő jelentősen érinti a betegek életminőségét. - írja a Pénzcentrum.

A várólisták alakulását követni azonban kihívást jelent, mivel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az adatok közlésének módjában és tartalmában is változásokat eszközölt az utóbbi években. A korábban elérhető átlagos tervezett várakozási idő helyett most a 60 napot meghaladó várakozók számát közli, ami csökkenti az összevethetőséget. Az adatok összehasonlításával látható, hogy 2023-as csökkenés után 2024 elején ismét növekedett a várakozási idő, ami komoly hatással van a magyar betegek gyógyulási folyamatára.

Mi jöhet még?

A munkaerőhiány, az egészségügyi állapot romlása és az alulfinanszírozottság tovább nehezíti a helyzetet. Az évek óta tartó küzdelem a várólisták csökkentéséért eddig eredménytelen és a pandémia miatt még tovább nőttek a várakozási idők.

A kormány 2022-ben 13,6 milliárd forintot szánt a kórházi várólisták csökkentésére, de a problémát a források mellett a hatékony kórházi működés hiánya is súlyosbítja. A várólisták hossza és az elmaradt műtétek száma is emelkedik, miközben rendelkezésre álló forrásokat nem használják fel hatékonyan.

A legjelentősebb növekedés a mandula, orrmandula, a varix és a szürkehályog műtéteknél mutatkozik

Az egészségügyi problémák kezelése terén tapasztalt várólisták és a magánellátás egyedüli menekülési lehetőségének túlzásnak nevezése mellett fontos hangsúlyozni, hogy a magyar lakosság egészségtudatosságának fejlődése is segíthet a várólisták csökkentésében.

Az egészséges életmódra való törekvés és az egészség megőrzésére való odafigyelés kulcsfontosságú. Az egészségügyi szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel is elengedhetetlen lenne, különösen 1-3 évente 40 év felett. Sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már komoly problémák jelentkeznek, ami jelentős egészségromláshoz vezethet, különösen, ha hosszú várakozási időkre számíthatnak.

Az időben történő problémamegoldás lehetővé tehetné, hogy elkerüljük a műtéti beavatkozásokat, és az egészségügyi problémákat kezelhető szinten tarthassuk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A Chat GPT szerint ezért félnek az emberek a szűrővizsgálatoktól

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szűrővizsgálat



Forrás: Pénzcentrum
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához