Ezeket látta már?

Újabb veszettséggel fertőzött cicát találtak: ezúttal emberre is támadt

veszett kóbor macska kutya veszettség tünete

Ez a teendő, ha veszett álat támadta meg. A veszettség tünetei három szakaszban jelentkeznek, az első, bevezető szakasz influenzaszerű tünetekkel jár.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma január 26-án ismét veszettség esetet igazolt, ezúttal egy kóbor macskánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében találták. Mielőtt elhullott, emberre is rátámadt a veszett macska.

A legújabb, milotai eset kapcsán számos járványügyi intézkedés ‒ többek között az oltatlan állatok vakcinázása, fokozott felügyelet, ebzárlat, rókák gyérítése ‒ elrendelését kezdeményezte az állategészségügyi hatóság. Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

Az igazolt fertőzésről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékes szervét, továbbá az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta a Nébih.

Az esethez kapcsolódóan az interneten terjedő videó kapcsán az alábbiakra hívnánk fel a figyelmet.

Amennyiben kutya vagy macska embert támadott vagy mart meg, illetve vadon élő állattól származó sérülés történt, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! Az emberi veszettség megbetegedés kialakulása is megakadályozható a veszettség elleni sorozatoltás beadatásával.

Az eseményt mihamarabb jelenteni kell a helyi állategészségügyi hatóságnak is (élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi jogkörben eljáró járási hivatal), hogy késedelem nélkül megtehessék a szükséges intézkedéseket.

A háziállatok esetében Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása ajánlott. A Nébih ezúton is felhívja a kutya- és macskatartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának kiemelt fontosságára!

A veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot vagy háziállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)!

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény szerint az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül azonban a másként el nem hárítható támadás megakadályozása.

A Magyar Állatorvosi Kamara és a Nébih közös közleménye:

A veszettség elleni védekezés fontosságára figyelmeztet a MÁOK és a Nébih - Nébih

A veszettség tünetei

Figyelem! A harapástól, karmolástól számítva a tünetek megjelenéséig akár hetek, hónapok is eltelhetnek. Minél közelebb van a vírus bejutásának helye az agyhoz, annál hamarabb jelennek meg a tünetek.

Az első, bevezető szakaszban influenzaszerű tünetek jelentkeznek:

  • gyengeségérzés,
  • lehangoltság,
  • álmatlanság,
  • láz,
  • fejfájás,
  • étvágytalanság.

A sebzés helye érzékeny és fáj, de a harapás helyén kellemetlen vagy viszkető érzet, zsibbadás is előfordulhat. Ez a szakasz kb. 2-10 napig tart.

A második, izgatottsági szakaszban akut nyugtalanság, nyelési görcsök, szorongás, dührohamok jelentkeznek (így ezt a szakaszt dühöngő szakasznak is hívják), tipikus a víziszony, a garatizmok görcse, a beteg rekedt és félrenyel. Előfordulhat tudatzavar, delírium és hallucinációk is jelentkezhetnek. Ez a szakasz kb. 2-3 napig tart, a láz egyre erősödik, remeg és nyáladzik a beteg.

A harmadik, bénulásos szakaszban a száj, a garat- és gégeizmok görcsei miatt a beteg a nyálát nem tudja lenyelni, erősen „nyáladzik”. A hangok, fények is görcsöket válthatnak ki, a beteg egyre gyengébb. Végül bénulás, kóma lép fel, majd beáll a halál.

Ha a klinikai tünetek kialakulnak, a betegség és a halálos kimenetel már általában visszafordíthatatlan. Eddig összesen 20 emberi túlélőt dokumentáltak.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben bármilyen állat megharapta, megkarmolta, veszett állatot nyúzott vagy annak tejét itta, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a veszettség korai beavatkozás nélkül csaknem minden esetben halálos az emberre nézve.

Az állatharapások szakszerű kezelése érdekében keresse fel a területileg illetékes sebészetet vagy baleseti sebészeti ügyeletet!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Veszettség tünetei: figyelem, csak lappangási időben gyógyítható!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

veszettség

Forrás: Nébih
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához