Ezeket látta már?

WHO: a budapesti miniszteri konferencia megerősítette a civil szervezetek követeléseit

Ecoforum Delegation, WHO, környezet, klímaváltozás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai tagországainak miniszterei és más képviselői 2023. július 5-7. között Budapesten találkoztak a Hetedik Környezet és Egészség Miniszteri Konferencián, hogy meghatározzák a jövőbeli környezetvédelmi és egészségügyi prioritásokat.

A Levegő Munkacsoport is részt vett ezen a kulcsfontosságú rendezvényen azzal a céllal, hogy fokozza a civil társadalom szerepvállalását a környezetegészségügy különböző területein.

Világszerte évente minden hatodik halálesetért a környezetszennyezés felelős, elsősorban a levegő- és zajszennyezés, a fokozódó hőhullámok, a vegyi anyagoknak és a növényvédő szereknek való káros kitettség révén. Számos krónikus és akut betegséget okoz vagy súlyosbít, például rákot, szív- és érrendszeri és légzőszervi betegségeket, cukorbetegséget, elhízást, valamint mentális betegségeket.

A Levegő Munkacsoport szakpolitikai munkatársa, Tarr Katalin egy magas szintű panelbeszélgetésen szólalt fel a részt vevő civil szervezeteket tömörítő Európai ECO Forum delegációjának képviseletében. Arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy kulcsfontosságú a civil társadalom szerepe az előttünk álló környezeti és egészségügyi kihívások megoldásában. A civil szervezetek számtalan olyan kezdeményezést hajtanak végre, amelyek támogatják a WHO céljait, mint például a tiszta levegő és víz, a méregmentes környezet megteremtése, valamint az éghajlatváltozással szemben ellenálló, egészséges és biztonságos települések kialakítása. Régiónk számos országában azonban a kormányok megpróbálják korlátozni a civil társadalom szerepvállalását, aláásva munkájuk jogi és pénzügyi alapjait, ami súlyos környezeti és egészségügyi következményekkel jár. Ennek megállításához a civil társadalmi szervezeteket jelentősen meg kell erősíteni, például ki kell terjeszteni a nyilvánosság részvételi jogait és a gyakorlatban biztosítani kell a civil javaslatok bevonását a döntéshozatalba, valamint a civil társadalom jó gyakorlatait be kell építeni a nemzeti programokba és jogszabályokba.

Az eseményen az európai környezetvédelmi és egészségügyi miniszterek elfogadták a Budapesti Nyilatkozatot, amely konkrét intézkedéscsomagot fogalmaz meg a hármas környezeti válság – az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és a biológiai sokféleség csökkenése – egészségügyi következményeinek mérséklése érdekében. Ez a nyilatkozat egyfajta útitervként szolgál majd a WHO európai tagjai számára a következő néhány évre. A dokumentum számos olyan konkrét intézkedést tartalmaz, melyért a Levegő Munkacsoport már évtizedek óta küzd, többek között például a légszennyezés megfékezése, a gépjárműforgalom csökkentése, a zöldfelületek védelme és növelése.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Áram az űrből: decemberben telepítik az első napelemfarmot

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#fenntarthatóság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához