10. Allergiás vagyok/anafilaxiás reakcióm volt, megkaphatom az oltást?

angioödéma, tünetei, kezelése, légszomj, duzzadt arc, anafilaxia

Először is, igen nagy különbség van allergia és allergia között.

Allergiás reakciónak számít az enyhe bőrpír, és a légzési elégtelenséggel, súlyos esetben akár halállal járó ún. anafilaxiás reakció is. Sokaknak például egy penicillin kúra alatt jelentkező egyszeri híg széklet után is bekerül a bizonyított allergia a rendszerbe, ami nem feltétlen lenne indokolt.

A kérdezők többsége csak 1-2 dologra allergiás, és nem is súlyosan, ők megkaphatják az oltást. Mérlegelni azoknál fontos, akiknek valóban súlyos allergiás reakciójuk volt, ilyen a már említett anafilaxia, ami azt jelenti, hogy az allergénnel való találkozás életveszélyes állapotot hozott létre (súlyos vérnyomásesés, gégeduzzanat, fulladás). Akinek volt már ilyen reakciója, bármitől, azt kockázati csoportba tartónak tekintik, így ezeket a személyeket csak intenzíves háttérrel rendelkező, kórházi oltóponton lehet beoltani (bármely vakcinával), ennek megszervezésében a háziorvos segítségét kell kérni.

Koronavírus vakcina és anafilaxiás sokk: ezt kell tudnia az allergiás reakcióról

Kizáró ok, ha bizonyítottan az adott oltóanyag valamely komponensével szemben történt már súlyos allergiás reakció, ilyen esetben más oltóanyagot kell választani. Általánosságban egyébként az oltópontokon is az esetleges allergiás reakció veszélye miatt kell megfigyelni 30 percig az oltottakat, ha baj van, azonnal tudnak segíteni.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol