17. Miért okoznak az oltások egyáltalán mellékhatásokat? Mi számít egyáltalán mellékhatásnak?

koronavírus, vakcina, oltóanyag, pfizer, allergia, mellékhatás

A beadott oltóanyag önmagában és szigorúan véve semmi jelentőset nem csinál a szervezettel.

A jelenleg Magyarországon forgalomban lévő vakcinák arra jók, hogy a sejtek az oltóanyagból legyártsák a Covid egyik jelentős, ún. tüske-fehérjéjét. Kivétel ezalól a kínai Sinopharm vakcina, ahol egy az egyben a teljes vírust adják be, csak épp elölt, inaktivált formában. Sem a tüske-fehérje, sem az elölt vírus nem képes önmagában galibát csinálni, az oltás után jelentkező mellékhatásokért az immunrendszer felelős.

Az oltás lényege ugyanis, hogy a beadott oltóanyagból származó tüske-fehérjét/az elölt vírust (attól függ az egyén mit kapott) az immunrendszer betolakodóként ismeri fel, és ellene immunválaszt indít meg. A meginduló immunreakció (ahogy már korábban is írtuk) valakinél észrevétlen, valakinél erősebb, ez nem áll összefüggésben a kialakuló védelem erősségével.

Ez a válaszreakció teljesen természetes (ezért is nevezik néhol oltási reakciónak, és nem mellékhatásnak!), ugyanakkor képes kellemetlen tüneteket okozni. Ilyen a_

  • fejfájás,
  • gyengeség,
  • aluszékonyság,
  • láz,
  • enyhén szapora szívverés,
  • izomfájdalom,
  • levertség.

Gyakorlatilag ugyanazok a tünetek jelentkezhetnek, mint egy renyhe/közepes koronavírus fertőzés esetén, ugyanis itt is ugyan az történik: immunreakció indul a behatoló ellen. Fontos különbség azonban, hogy fertőzés esetén az aktív kórokozó direkt károsodást is okoz a szervezetben, ez oltás esetében NEM TÖRTÉNIK MEG!

Koronavírus vakcina és anafilaxiás sokk: ezt kell tudnia az allergiás reakcióról - olvasson tovább!

Az oltás után esetlegesen jelentkező allergiás tünetekért szintén nem közvetlenül az oltóanyag valamely összetevője felelős, hanem az arra adott ún. túlérzékenységi reakció. Maga az oltóanyag egyébként kb. egy hét alatt teljesen le is bomlik, hosszútávon nem marad jelen a szervezetben. Amik megmaradnak, azok az immunválasz során keletkező memória-sejtek, amik egy későbbi fertőzés esetén emlékezni fognak a kórokozóra. Eme kérdés összefoglalása során is elsősorban nyugalomra intenénk Önöket, úgy tapasztaljuk, hogy a vakcina utáni szorongás, félelem sokkal több gondot okoz, mint maga a vakcina.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol