Ezeket látta már?

20. Megkaptam az oltást, érintkezhetek így akár maszk nélkül másokkal?

Sebészeti vagy FFP2 maszk: ez a különbség

Az amerikai Betegségkontoll és Prevenciós Központ (CDC) irányelvei az alábbiak.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) kidolgozott már erre egy protokollt, melynek részleteiről az alábbi cikkben tájékozódhat.

Ami ebből a lényeg, hogy csak a második oltás után 2 héttel (Sinopharm esetén 4) tekinthető az egyén védettnek, de utána már biztonságosabban érintkezhet a többi védett személlyel. Ehhez kapcsolódóan írnánk kicsit a maszkok jelentőségéről.

Maszkhasználat a koronavírus elleni védekezésben Maszkhasználat a koronavírus elleni védekezésben Forrás: egeszsegkalauz.hu
Teljesen oltottnak a kétoltásos vakcináknál az számít, aki mindkét oltást megkapta és már 2 hét telt el a második oltás után. Aki csak egy oltást kapott, vagy még nem telt el 2 hét a második után, az NEM tekinthető teljesen védettnek. Teljesen oltottnak a kétoltásos vakcináknál az számít, aki mindkét oltást megkapta és már 2 hét telt el a második oltás után. Aki csak egy oltást kapott, vagy még nem telt el 2 hét a második után, az NEM tekinthető teljesen védettnek. Forrás: egeszsegkalauz.hu

Sajnos úgy tapasztaljuk, hogy sokaknak még mindig nem teljesen világos a maszkok jelentősége.

Először is, fontos tény, hogy a vírusok NEM TUDNAK REPÜLNI...

A Covid cseppfertőzéssel terjed, ami azt jelenti, hogy az egyén által levegőbe juttatott nyálcseppekkel utazik a vírus. Ezek a cseppek először nagyobbak, majd egyre kisebb részekre szakadnak a levegőben.

  • A hagyományos szövet/sebészi maszkok lényege, hogy a nagyobb nyálcseppeket nem engedik át, így a maszkot viselő személy kisebb eséllyel fertőz meg másokat. Egészséges viselő számára azonban a megfertőződéssel szemben ezek a maszkok nem adnak akkora védelmet, hiszen a kisebb nyálcseppeket ez nem szűri meg, azokkal sajnos bejuthat a légutakba a vírus!
  • Az FFP2 maszk azonban a kisebb nyálcseppeket is megszűri, így aki ilyet visel, mind a vírus átadásának, mind elkapásának esélyét jelentősen lecsökkenti (sajnos nem teljesen nullára).

Koronavírus - sebészi maszk helyett jobb, ha ilyet visel - olvasson tovább!

A fentiekből már jól követhető, amit szeretnénk nagy piros betűkkel kihangsúlyozni:

A nem megfelelően, orr alatt, állra húzott maszkok az égvilágon semmit nem érnek.

Ha csak az orr nem fedett, ott már szabadon ki-be mennek a nagyobb nyálcseppek is, gyakorlatilag olyan mintha rajta se lenne a maszk, majdhogynem felesleges így a használata. Rendkívül lehangoló jelenség, hogy a maszkot hordó személyek jelentős hányada még mindig így hordja a maszkokat, kérjük, legyenek figyelemmel a maszkok megfelelő használatára!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol