Ezeket látta már?

Koronavírus - sebészi maszk helyett jobb, ha ilyet visel!

maszk, sebészi maszk, koronavírus

A maszkhordás még mindig fontos, akkor is, ha sokan már unják - itt van a legújabb bizonyíték arra, mennyire sokat számít a maszk, az azonban nem mindegy, hogy milyen!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő hívta fel a figyelmet egy amerikai tanulmányra a FB oldalán, miszerint szorosan illeszkedő maszkokra van szükség az új delta-variáns miatt:

"A Clinical Infectious Diseases című szaklap 09. 14-i számában megjelent tanulmány szerint a SARS-CoV2 vírusok fejlődése az egyre hatékonyabb légúti terjedés (aeroszolképzés) felé mutat és a lazán illeszkedő (pl. sebészi) maszkok nem elhanyagolható, de mérsékelt védelmet (forráskontrollt) nyújtanak. Ezért szorosan illeszkedő maszkokra és respirátorokra van szükség. Mindazonáltal még a sebészi maszkok is kb. felére csökkentik zárt térben a kilélegzett levegő (aeroszol) víruskoncentrációját. Vagyis, a helyzet változásával nem a maszkok jelentősége csökken, hanem ellenkezőleg, a hatékonyabban szűrő és beltérben széles körben hordott maszkoké emelkedik.

A Szerzők COVID-19 betegeket (összesen 57 fiatalt; 49 szeronegatív, 8 antitest-pozitív) válogattak be 2020 májusától 2021 áprilisáig), akiktől vér-, nyál, -orr-garat mintát vettek, továbbá a telefonjukról és a 30 perces, beszéd során kilélegzett levegőjükből is vettek mintát (Gesundheit II készülékkel) maszkhordás mellett és maszk nélkül. Vizsgálták a vírus RNS mennyiségét, vírustenyésztést végeztek és mérték a vérminták tüskefehérje- és receptorkötő doménellenes ellenanyagszintjét.

A kilélegzett levegő aeroszoljában az apró (5 mikrométeres vagy kisebb átmérőjű) cseppecskék 45%-ában, a nagyobbak (5 mikrométer átmérő feletti) cseppecskék 31%-ában, valamint a telefonokról vett minták 65%-ában találtak vírus örökítőanyagot (RNS-t).

A maszkhordás a vírus RNS mennyiséget 48%-kal csökkentette az apró és 77%-kal a nagyobb aeroszolcseppekben. A szövet- és sebészi maszkok között nem volt jelentős különbség.

Olvasson tovább! Ezek a Pfizer, Moderna vakcina mellékhatásai kamaszoknál

Az alfa vírusvariáns RNS koncentrációja 43-szor nagyobb volt az apró aeroszolcseppekben, mint a korábbi vírus variánsoké, és még mindig 18-szoros maradt, amikor korrigáltak a nyálban található RNS-re és egyéb tényezőkre. Két olyan apró aeroszolmintából való tenyésztés is pozitív eredményt adott, amit maszkhordás mellett gyűjtöttek."

Hivatkozás: Oluwasanmi O Adenaiye, M.B.B.S., M.S, Jianyu Lai, B.Med., M.P.H, P Jacob Bueno de Mesquita, Ph.D, et al.: Infectious SARS-CoV-2 in Exhaled Aerosols and Efficacy of Masks During Early Mild Infection, Clinical Infectious Diseases, 2021, ciab797, https://doi.org/10.1093/cid/ciab797

https://academic.oup.com/.../doi/10.1093/cid/ciab797/6370149

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához